Legume de trei ori mai scumpe la tarabă decât la producător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrica Trifan si-a facut deja un renume in piata cu rosiile „inima de bou”

Legumele care ajung în pieţele agroalimentare costă, câteodată, chiar şi de trei ori mai mult decât la producător, principala cauză fiind intermediarii.

Consumatorul român ajunge să plătească de două - trei ori mai mult pentru legumele din pieţele agroalimentare din România. Asta pentru că intermediarii care stabilesc preţurile până ca produsele să ajungă în pieţe îşi adaugă pentru sine mai mult de jumătate, au declarat producătorii pentru News.ro..

„Problema cea mai mare este desfacerea. Iar consumatorul plăteşte de 2-3 ori preţul unui produs pe care l-ar putea lua de la producător. Preţurile sunt ridicate în piaţă nu din cauza producătorilor, ci din cauza acelor bişniţari care dintr-un kilogram de roşii vor să-şi cumpere o maşină”, declară pentru News.ro preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

De aceeaşi părere este şi directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România, Aurel Tănase, care susţine că nu producătorul este cel care influenţează preţurile, ci distribuitori care îşi adaugă mai mult decât jumătate şi distorsionează preţul.

Bişniţari cu şorţurile la gât                                           

Astfel că deşi producătorii au promis, încă din această iarnă, preţuri corecte pentru vară, acestea nu mai ţin de ei. O explicaţie este că, deşi cei de la tarabă vând sub numele de „Producător”, ei sunt de fapt doar comercianţi. Legislaţia prevede că doar producătorii cu certificat doveditor la purtător pot vinde legume la tarabele din pieţe, însă certificat pot obţine şi cei care nu produc. Ceea ce înseamnă că românii nu cumpără legume direct de la producător, ci de la un distribuitor care-şi asumă această certificare.

Preşedintele LAPAR explică că 90% dintre produsele care vin pe piaţă provin de la intermediari, nu de la producători. „Dacă mergeţi în piaţă o să vedeţi bişniţari cu şorţurile legate de gât. Şi ei vând roşii din Spania. Băieţii aceştia deştepţi, bişniţari că eu aşa le spun, iau de la producători un kilogram de roşii cu 1,5-2 lei şi îl vând la 4-5 lei în piaţă. În piaţă avem numai bişniţari pentru că 90% dintre documentele pe care le prezintă aceşti indivizi sunt false. Iar aceşti indivizi pe care nu îi vede nici administraţia pieţei, nici poliţia locală, nici organele fiscale fac evaziune de cel puţin 90% din marfa pe care o desfac”, a completat Baciu, care a mai spus că autorităţile ar trebui să-şi facă datoria.

Producţie bună, în ciuda condiţiilor meteo

În ceea ce priveşte producţia de legume, producătorii susţin că aceasta este bună în ciuda îngheţului şi a zăpezii care s-au aşternut peste terenurile agricole din România la începtul acestui an.

Producţia de legume a ajuns anul trecut la 3,3 milioane de tone, în scădere cu 8,1% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2016, producţia de struguri a scăzut cu 7,8%, până la 737.000 tone, din cauza scăderii randamentului la hectar cu 8,3%. În schimb, producţia de fructe din livezi a crescut anul trecut cu 0,4%, la 675.000 de tone, chiar dacă suprafaţa a scăzut cu 0,7%. România a înregistrat anul trecut o creştere a producţiei de cartofi cu 2,4%, la 2,62 milioane de tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite