Legile controversate pun presiune asupra monedei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro lei schimb valutar FOTO adevarul

Deprecierea monedei naţionale în faţa euro a fost cauzată de mai multe evenimente, atât interne cât şi externe, care îi fac pe investitori să „părăsească corabia” şi să vândă lei în favoarea euro.

Leul s-a depreciat mai puternic în ultimele zile în faţa monedei europene, o mişcare ce, potrivit unor surse, vine pe fondul legilor şi amendamentelor controversate care cresc riscul politic din ţara noastră. Alţii sunt, însă, de părere că evenimentele externe au un impact mai mare.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5512 lei/euro, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul din şedinţa precedentă, acesta fiind însă un nivel care nu a mai fost atins din 7 iunie 2013. Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5362 lei/euro.

Amendamentele lui Nicolae au avut efecte

Liderul senatorilor PSD Serban Nicolae a transmis colegilor săi din Comisia juridică, în data de 6 martie, mai multe amendamente la proiectul legii graţierii, prin care prevede, printre altele, că se graţiază infracţiunile de corupţie.

Efectele acestor amendamente s-au resimţit şi în piaţa valutară, două zile mai târziu, prin cursul leu-euro afişat de Banca Naţională, de 4,5512 lei pentru moneda europeană. Principalul motiv pentru care s-a înregistrat această depreciere puternică a leului ar fi fost apariţia ştirii privind amendamentele depuse Şerban Nicolae. „Atunci am văzut în principiu străini care au plătit şi cursul s-a dus în sus”, au declarat surse bancare pentru „Adevărul”. Potrivit acestora, din cauza instabilităţii politice, străinii ies din titlurile de stat, ies de pe moneda locală, ceea ce înseamnă că vând lei şi cumpără euro, iar asta duce la o depreciere a leului.

Precedentul OUG 13     

Potrivit surselor citate, acelaşi scenariu a avut loc pe 1 februarie. Guvernul a adoptat în şedinţa de Guvern din data de 31 ianuarie Ordonanţa de Urgenţă 13 care modifica Codul penal în sensul dezincriminării abuzului în serviciu, iar în noaptea de 1 februarie a publicat-o în Monitorul Oficial.

Efectul ordonanţei s-a resimţit şi atunci pe piaţa valutară. Dacă pe 31 ianuarie euro era 4,5038 lei, două zile mai târziu, pe 2 februarie, cursul urcase până la 4,5337 lei pentru un euro.  Potrivit surselor bancare, am avut o volatilitate pe termen scurt în ambele situaţii, motiv pentru care cursul s-a mai calmat, la trei zile după aceste evenimente. Joi, 9 martie, raportul scădea deja la 4,5456 lei/euro.

„Acum, în principiu, motivele ar fi fost la fel, o lege a graţierii mai permisivă, cu acele amendamente. Data trecută a intrat printr-un OUG, de data asta era doar un proiect de lege”, ne-au declarat sursele.

Potrivit lor, chiar dacă a existat această volatilitate şi în continuare riscul politic este prezent, situaţia deja s-a liniştit. „Riscul acum e mai mare pentru că intră prin proiect de lege şi ei în Parlament pot să aprobe, deşi în teorie s-au disociat de mişcarea lui Nicolae Şerban, că aparent nu ar fi venit cu binecuvântarea partidului”, ne-au mai precizat sursele.

Efectele măsurilor guvernamentale

Cu toate acestea, analistul economic Ionel Blănculescu consideră că investitorii încep să-şi schimbe economiile din lei în valută pe fondul zvonurilor din piaţă privind alte măsuri guvernamentale, cum ar fi politicile salariale, potrivit bursa.ro. În opinia sa, este vorba de un cumul de factori - externi şi interni, cei externi ţinând de Consiliul European şi de restructurarea UE într-o Europă cu două viteze, cu temerea că România ar putea rămâne în liga a doua, iar cei interni ţin de politica salarială.

De asemenea, alţii pun aceste mişcări pe seama deciziei Rezervei Federale Americane ce va veni în zilele următoare, ce prefigurează o înăsprire a politicii monetare. Analiştii ING Bank subliniază, de asemenea, într-un raport, că guvernatorul BNR sugera că anul acesta intervalul euro/lei s-a mutat„ puţin mai sus”, de la 4,38 - 4,54, cât a fost în 2016, la 4,44 – 4,54.

Ştefan: Influenţe externe au dus la creşterea euro

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, joi, la Galaţi, că sunt influenţe externe care au condus la creşterea euro, dar şi influenţe interne, putând fi vorba, în opinia sa, despre ”un test pe care fie speculatorii îl fac pe piaţa imobiliară, fie poate chiar Banca Naţională încearcă să testeze limita de suportabilitate şi devalorizarea se va corecta într-un timp foarte scurt de timp”.

Ministrul Finanţelor a afirmat, într-o conferinţă de presă, susţinută la Galaţi, că sunt câteva influenţe externe vizibile care au determinat creşterea euro în raport cu leul.

”Sunt două-trei influenţe externe care sunt vizibile, mediile financiare le ştiu, le aşteaptă, nu e o noutate. Deci, politica expansionistă a administraţiei Trump, noua politică a Trezoreriei Americane de creştere a dobânzilor la dolar generează un impact asupra evoluţiei euro şi a tot ceea ce este legat de euro inclusiv leul şi toate valutele din jur. Pe de altă parte, e vorba despre un proces de inflaţie pe care îl sesizăm la nivel de Uniune Europeană, iar ca ciudăţenie a ajuns leul să fie cu inflaţie mai mică decât euro, dar acesta nu poate fi termen lung şi atunci se propagă şi asupra leului. De asemenea, discuţiile despre perspectiva Uniunii Europene, Brexitul, completează tabloul factorilor externi”, a declarat ministrul.

El a adăugat însă că există şi influenţe interne, inclusiv un test pe care fie speculatorii îl fac pe piaţa imobiliară, fie chiar Banca Naţională.

”Aş adăuga evoluţiile din economia internă, comentariile în legătură cu stabilitatea politică economică, bugetară, ar putea şi acestea să fie o cauză. Dar, pe de altă parte, eu cred că este un test pe care fie speculatorii îl fac pe piaţa imobiliară, fie poate chiar Banca Naţională încearcă să testeze limita de suportabilitate şi devalorizarea se va corecta într-un timp foarte scurt de timp. Dacă ne uităm în spate şi în ianuarie a fost o perioadă de aproximativ trei zile când leul a fost foarte volatil, dar şi-a revenit”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.    

El a ţinut să sublinieze că economia românească este ”o destinaţie interesantă” pentru investitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite