Lecţia cipriotă: românii îşi sparg depozitele bancare mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din Cipru a determinat schimbarea mentalităţii deponenţilor, care şi-au retras banii din depozitele mari de la sucursalele străine şi i-au plasat în depozite mici la băncile româneşti.

Având în spate o experienţă bogată şi nu tocmai fericită cu falimentele bancare, românii s-au adaptat rapid la criza cipriotă: au scos banii de la sucursalele străine şi au început să constituie mai multe depozite cu valori mai mici direct în băncile româneşti, unde sunt garantate în limita a 100.000 de euro.

În ceea ce priveşte dinamica garantării creditelor, observăm o creştere a depozitelor aflate în plafonul de garantare, de la 51% în 2007 la aproape 80% în primul trimestru al acestui an, şi o scădere în afara plafonului, de la 43% la 13,4%. Totodată, în primul trimestru s-a evidenţiat o reducere a depozitelor la băncile străine, la 6,49%, de la 6,76% la finele anului trecut, determinată de criza din Cipru, adică românii şi-au retras banii din băncile străine şi le-au adus în băncile româneşti“, a declarat vineri Marius Istrati, director de dezvoltare produse persoane fizice în cadrul Volksbank.

Situaţia vine în contextul în care propunerea originală pentru salvarea Ciprului includea taxarea depozitelor chiar şi sub nivelul de 100.000 de euro, garantat în Uniunea Europeană. Acest lucru a pus dintr-o dată pe gânduri milioane de deponenţi din Europa, care s-au trezit că sunt „investitori“, fără voia lor, în salvarea băncilor.

20 de miliarde de lei, în afara „jurisdicţiei“ BNR

În acest moment, o serie de bănci străine de top sunt prezente în ţara noastră prin sucursale, astfel că nu se află sub reglementarea Băncii Naţionale a României (BNR), ci se află sub tutela băncilor centrale din alte state.

Dacă depozitele de la Bank of Cyprus au fost transferate către Marfin Bank, în continuare românii au sume mari de bani în afara „jurisdicţiei“ BNR. Astfel, la finele anului trecut, românii şi companiile din ţara noastră aveau 19,21 miliarde de lei în sucursalele străine, în vreme ce în băncile româneşti cu capital străin erau depozite care totalizau 194,06 miliarde de lei.

Cele mai mari unităţi de acest tip sunt ING Bank, înregistrată în Olanda, unde există 11 miliarde de lei, Citibank – înregistrată în Irlanda, cu 5,46 miliarde de lei, şi Italo Romena – cu 2,75 miliarde de lei. Pe lângă acestea mai sunt o serie de bănci care activează în acelaşi fel: gigantul francez BNP Paribas, înregistrată în Belgia fiindcă este fosta bancă Fortis, spaniolii de la Caixa, plus o serie de entităţi de dimensiuni foarte reduse, precum Blom Bank (Franţa), Montepio Credito (Portugalia) şi TBI Bank (Bulgaria).

Deponentul-investitor

În urmă cu două săptămâni, o notă a Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) arăta că, în primul trimestru, depozitele din România au scăzut cu 11,3 miliarde de lei.

În primul trimestru al anului 2013 a continuat descreşterea valorii depozitelor din sistemul bancar, la 31 martie 2013 consemnându-se 303,7 miliarde de lei. Modificarea trimestrială de minus 11,3 miliarde de lei a depozitelor la băncile din România a fost determinată de scăderea cu 10 miliarde de lei a depozitelor în lei deţinute de companii la băncile participante la FGDB“, se arăta în document.

Fondul menţiona că declinul depozitelor în lei ale persoanelor juridice a fost mult mai mare pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

Avocatul Gheorghe Piperea scria, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro, că situaţia din Cipru nu a fost nici pe departe unică în Europa şi că acelaşi model a fost utilizat recent şi de către Bankia, a patra mare bancă spaniolă. „Economiile de o viaţă ale pensionarilor spanioli, cifrate la 6,3 miliarde de euro, au fost transformate din depozite în acţiuni emise de Bankia. Fără să fie întrebaţi, fără să se ştie de ce se ia această măsură, fără să existe un ordin sau o hotărâre judecătorească“, arăta Piperea.

În primul trimestru s-a evidenţiat o reducere a depozitelor la băncile străine, determinată de criza din Cipru. Marius Istrati director în cadrul Volksbank
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite