UPDATE Guvernul scade TVA la 9%, din iunie, pentru toate produsele alimentare, producătorii promit ieftiniri cu 15%
0Guvernul va reduce din luna iunie TVA de la 24% la 9% la toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturile nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică, ulterior, din ianuarie 2016, urmând să fie aplicată scăderea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, a anunţat premierul Victor Ponta la începutul şedinţei Executivului.
El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.
Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie.
"Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale", a spus Ponta.
Impactul bugetar al acestei scăderi este estimat de Guvern la 5 miliarde de lei pe an, „din care 3,3 miliarde sunt deja încasate în primul trimestru din acest an“, a precizat premierul.
Argumentele scăderii TVA
Printre principalele motive invocate de Victor Ponta pentru reducerea TVA se numără:
- Cheltuielile cu alimente ale gospodăriilor populaţiei au o pondere de 32% în bugetele famililor, cea mai mare din UE
- Creşte gradul de siguranţă alimentară
- Este încurajată livrarea de alimente româneşti
- Scade evaziunea fiscală în domeniul alimentar, care acum este printre cele mai mari.
Ponta: "Reducerea ar trebui să se vadă aproape toată în preţuri"
"Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ", a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă diminuarea TVA va fi reflectată în preţ.
El a precizat că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că nu se aşteaptă la "foarte multe felicitări", dar că instituţiile respective au înţeles care este strategia pe termen mediu şi lung.
Romalimenta promite ieftiniri proporţionale
Mâncarea se va ieftini cu 15% din luna iunie, atât în magazine şi pieţe, cât şi în restaurante, după ce TVA la alimente va scădea de la 24% la 9%, a declarat Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, citat de Mediafax.
"Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micşora TVA, preţul alimentelor va scădea cu 15%", a spus Minea.
El a precizat că se va ieftini atât mâncarea din pieţe şi magazine, cât şi cea din restaurante.
În plus, susţine Minea, va scădea şi evaziunea fiscală în domeniu.
"Această măsură este cea mai mare palmă dată evaziunii", a afirmat el.
Ministerul Agriculturii va începe consultări cu industria alimentară
Reducerea TVA la alimente la 9% va duce la scăderea preţurilor, relansarea consumului şi la colectarea mai bună la buget, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că va începe consultări cu industria, pentru a se asigura că măsura va produce efectele dorite.
"De mâine vor începe consultările cu producătorii, cu industria şi cu marile lanţuri de magazine, pentru a ne asigura că măsura va produce efectele dorite", a afirmat ministrul.
"Sper că putem să reducem la minim posibil evaziunea fiscală şi în felul acesta să salvăm societăţi şi locuri de muncă. Cel mai important obiectiv este acela de a reduce preţurile", a arătat el.
Constantin a mai spus că reducerea TVA va da "o gură de oxigen" sectorului de lapte, după eliminarea cotelor, de la 1 aprilie, dar şi celui de carne, afectat de embargoul impus Rusiei.