Guvernul a aprobat „electorata“. Pot apela la schemă datornicii la bănci cu venituri mai mici de 2.200 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schema fiscală pentru restructurarea creditelor, aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de joi a Guvernului, va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activităţi dependente sub 2.200 de lei pe lună, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de maximum 900 de lei.

Noua formă a schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, aşa-zisa „electorată“, va permite mai multor datornici să-şi reducă temporar ratele, faţă de forma iniţială. 

În primul rând, schema va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activităţi dependente sub 2.200 de lei pe lună. În forma iniţială, actul normativ prevedea aplicarea pentru persoanele cu venituri de până la 1.600 de lei. 

În al doilea rând, deducerea din venitul lunar impozabil va fi de maximum 900 de lei, restructurările de credite fiind permise până la finele lui 2015. Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii şi pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit, şi reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei iniţiale a creditului, dar nu mai mult de 900 de lei, pe baza documentelor justificative emise de bancă sau instituţie financiară nebancară (IFN). 

„Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei , inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea“, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

În varianta elaborată iniţial, restructurarea creditelor trebuia să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 de lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Deducerea fiscală era limitată la 500 de lei pe lună.

Pentru restanţe de maximum 90 de zile 

În proiectul de act normativ publicat de Finanţe se precizează că schema fiscală este opţională atât pentru debitor, cât şi creditor şi se va aplica pentru clienţii care solicită restructurare la bănci şi la instituţiile financiare nebancare (persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor financiare străine) înscrise în Registrul General de la BNR.

Debitorul care vrea să apeleze la schema fiscală nu trebuie să aibă restanţe la credit sau întârzierile la plata ratelor să nu depăşească 90 de zile. Nu se precizează când va putea fi aplicată schema fiscală, însă reprezentanţii Guvernului au declarat de mai mult că se doreşte lansarea „electoratei“ de la 1 iulie. Proiectul de act normativ a fost ieri într-o primă lectură în şedinţa de Guvern şi ar putea fi aprobată săptămâna viitoare. 

Şi această decizie economică, ca şi celelalte propuse de Guvern, va trebui negociată cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, întrucât orice măsură ce determină un minus la bugetul statului trebuie să fie însoţită de o alta sau altele care să compenseze astfel încât să nu fie depăşită ţinta de deficit bugetar.  

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite