Florin Dănescu, ARB: Restructurarea creditelor, mai degrabă program electoral. Băncile analizează măsura, dar suntem rezervaţi la comentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) consideră că măsura guvernamentală de restructurare a creditelor a fost gândită din punct de vedere electoral, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al organizaţiei, care nu completat că nu doreşte să comenteze mai mult pentru ca răspunsul să nu fie interpretat politic.

„Băncile în acest moment probabil că analizează cu atenţie acest produs (prin care se vor restructura creditele - n.r.), dar nu am vrea noi, Asociaţia Română a Băncilor, ca înainte de alegeri, să fie captat răspunsul nostru din punct de vedere politic“, a spus Dănescu la o conferinţă, după ce a fost întrebat câte bănci vor adera la program, având în vedere că va fi opţional.

El a arătat că asociaţia nu are deocamdată un răspuns pe această temă, însă unul potenţial este analizat în cadrul comisiilor la nivelul ARB pentru momentul când va fi solicitat.

„Nu există un tabel de aderare a băncilor la nivelul asociaţiei. (...) În acest moment băncile nu pot răspunde la întrebarea dacă vor avea un astfel de produs (destinat restructurării creditelor - n.r.), întrucât nu este un produs finit. Cand va fi o iniţiativă confirmată legislativ, atunci bănciile, în relaţia cu clienţii lor, vor utiliza acest produs sau nu“, a mai spus Dănescu la insistenţele jurnaliştilor.

Întrebat dacă ARB consideră că „Electorata“, aşa cum a fost numită de presă, este mai degrabă un program electoral, Dănescu a afirmat că este o întrebare la care s-ar putea aduce multe interpretări, însă ARB consideră că măsura s-a dorit să fie pregătită din punct de vedere electoral.

Isărescu spune că scopul e creşterea consumului

Pe de altă parte, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat joi că că nu judecă în termeni de bine sau rău, dar a precizat că banca centrală a insistat ca această operaţiune să fie opţională.

Şeful băncii centrale a reafirmat că motivaţia principală a acestei iniţiative a Guvernului nu este reducerea creditelor neperformante, ci stimularea consumului.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că operaţiunea de restructurare a creditelor va fi aplicată, probabil, de la 1 iulie, dar nu va fi obligatorie, ci opţională atât pentru bănci, cât şi pentru persoane, condiţiile fiind cele convenite cu instituţiile financiare internaţionale.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/electorata" target="_blank">View the story "electorata" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite