Fonduri europene pentru necinstiţi. Cele mai multe investigaţii privind fraude cu bani de la Uniunea Europeană vizează România, Ungaria şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OLAF are competenţa de a investiga cazuri de corupţie, nu însă şi de a-i urmări în justiţie pe autorii acestor fapte
OLAF are competenţa de a investiga cazuri de corupţie, nu însă şi de a-i urmări în justiţie pe autorii acestor fapte

Aproape un miliard de dolari din fondurile europene au fost acordate anul trecut unor solicitanţi necinstiţi, cea mai mare concentrare de presupuse cazuri de fraudă au vizat România, Ungaria şi Bulgaria, conform raportului pe 2015 al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Astfel, potrivit datelor OLAF, 888 de milioane de euro au fost probabil alocaţi unor solicitanţi necinstiţi, un uşor declin faţă de 901 milioane de euro în 2014. 

Printre cele aproape 1.400 de sesizări legate de fondurile de la Uniunea Europeană se află o plată de 1,3 milioane de euro pentru modernizarea unei fabrici de congelare a legumelor din Bulgaria. Când investigatorii au verificat unitatea au descoperit că aceeaşi persoană este şi furnizor de echipamente şi proprietar al fabricii, în această calitate majorând preţul.

Un alt tip de fraudă îl constituie importul de panouri solare din China fără achitarea taxelor vamale prin utilizarea de documente false privind provenienţa lor.

Directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, a afirmat că nu crede că există totuşi o corupţie extinsă şi că o majorare semnificativă a fraudelor detectată după 2013 arată că agenţia sa a devenit cunoscută încurajând oamenii să raporteze suspiciunile de fraudă.

Anul trecut, 187 de milioane de euro au fost recuperaţi prin acţiuni în instanţă în statele membre şi returnaţi Bruxelles-ului, un declin de 10% faţă de 2014. OLAF are competenţa de a investiga cazuri de corupţie, nu însă şi de a-i urmări în justiţie pe autorii acestor fapte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite