EXCLUSIV Scenarii de coşmar pentru pensiile private. Cât va încasa un român la pensie dacă va scădea contribuţia la Pilonul II
0Intenţia Guvernului de a reduce contribuţiile virate de români la fondul pensiilor private va aduce un dezastru pentru tinerii din prezent: ei vor încasa, atunci când vor ieşi la pensie, de până la trei ori mai puţini bani de la Pilonul II decât era prognozat. „Adevărul” a solicitat unor specialişti din piaţa financiară calcule şi estimări privind posibilele efecte ale măsurilor anunţate de Executiv şi vi le prezentăm în exclusivitate.
Guvernul a anunţat că ia în calcul mai multe variante de modificare a Pilonului II, al pensiilor private. Una dintre ele presupune micşorarea contribuţiei pe care românii participanţi o virează la Pilonul II, în prezent de 5,1%, fie la 1%, fie la 2,5%. Asta deşi, la momentul reformei sistemului de pensii, statul se angajase să crească această cotă până la 6%, însă măsura a fost amânată încă de anul trecut.
Cea de-a doua variantă vizează eliminarea sau modificarea comisionului pe care îl încasează administratorii, de 2,5% din contribuţiile plătite de participanţi, ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa acuzând că fondurile de pensii încasează comisioane de sute de milioane de lei, în loc ca aceşti bani să meargă către pensiile românilor.
„Adevărul” a cerut părerea specialiştilor din piaţa financiară, pentru a estima ce impact vor avea aceste măsuri asupra pensiilor românilor. Vă prezentăm, în exclusivitate, calculele lor, pe care le puteţi vedea în documentul ataşat.
Cât va încasa un român, în cel mai optimist scenariu
Un român care încasează în prezent salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei, în medie pe primele şase luni ale anului 2017), şi va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani (din 2008 până în 2047), va avea o pensie lunară, dacă va fi pensionar timp de încă 20 de ani, de 1.090 de lei. Asta în condiţia în care, de la anul, Guvernul măreşte contribuţia la cota stabilită la începutul reformei sistemului de pensii, adică 6%, dar şi în condiţiile unui randament constant al Pilonului II de 4% şi ale unei creşteri anuale a salariilor de 3%. Pe timpul celor 40 de ani el va acumula, în contul său de pensie privată, o sumă totală de 261.670 lei.
Dacă Guvernul şi-ar fi păstrat angajamentul de creştere a cotei la 6% începând cu anul 2016, românul mediu ar fi câştigat 1.117 lei pe lună, la pensie. Adică ar fi strâns, în propriul cont, în cei 40 de ani, o sumă de 267.993 lei.
Pensie de până la trei ori mai mică
Însă, dacă de anul viitor Guvernul îşi pune în aplicare planurile de reducere a contribuţiei, scenariile arată unul mai rău decât celălalt.
Astfel, în cazul în care, din 2018, Executivul va reduce contribuţia virată de participanţi de la 5,1% la 2,5%, românul mediu va încasa de aproape două ori mai puţini bani decât în cel mai optimist scenariu. Adică el va primi, lunar, de la Pilonul II, o pensie de 560 lei, în loc de cei 1.090 lei. Un gol aşadar, în buzunarul românului, de 530 lei pe lună. Şi o sumă totală în cont de numai 134.510 de lei, faţă de cei 261.670 lei cât ar fi avut în cel mai optimist scenariu.
Mai dezastruos de atât va arăta pensia privată a unui român în cazul în care Guvernul va decide să micşoreze cota de contribuţie de la 5,1% la numai 1%. În acest caz, pensionarul din 2048 va încasa pe lună numai 333 lei, de peste trei ori mai puţin decât în cel mai optimist scenariu. Respectiv cu 757 de lei mai puţin decât ar fi încasat în mod normal. Asta pentru că suma totală cumulată în contul său după cei 40 de ani de contribuţie se va diminua considerabil, la 80.013, faţă de cei 261.670 lei din scenariul de bază.
Ambele variante de reducere a contribuţiei virate la Pilonul II îi vor asigura, aşadar, o pensie privată mult mai mică unui român care câştigă salariul mediu, adică fie cu 530 de lei, fie cu 757 de lei în minus. Ceea ce înseamnă că el va trebui să trăiască la bătrâneţe mai mult în baza pensiei de stat, pe care o vor plăti salariaţii de atunci.
Eliminarea comisioanelor, apă de ploaie pentru pensie
Unul din planurile Guvernului este să elimine sau să diminueze comisioanele încasate astăzi de administratorii fondurilor de pensii. Unul dintre acestea este reprezentat de un cuantum din contribuţiile plătite de participanţi, ce nu poate fi mai mare de 2,5%.
Să ne imaginăm astfel influenţa eliminării acestui comision, începând cu anul 2018, în ambele scenarii ilustrate mai sus, asupra pensiei pe care o va încasa un român mediu.
În primul caz, adică dacă reducem contribuţia virată de participant de la 5,1% la 2,5% şi eliminăm şi comisionul de 2,5%, un român va cumula în contul de pensie privată, în 2048 când iese la pensie, 136.839 lei, faţă de 134.510 lei în scenariul de bază. O diferenţă în minus de 2.329 lei, ceea ce se traduce că el va primi lunar o pensie de 570 de lei, cu numai 10 lei mai mult faţă de cei 560 de lei pe care i-ar primi dacă ar plăti în continure comision.
În cel de-al doilea caz, adică dacă reducem contribuţia la 1% şi eliminăm şi comisionul de 2,5%, românul va însuma în contul de pensie privată, la ieşirea la pensie, 80.944 lei faţă de 80.013 în cazul în care el se păstrează. Aşadar, cu numai 932 de lei mai mult decât dacă acest comision ar rămâne valabil. Ceea ce înseamnă că, lunar, în cei 20 de ani de pensie, românul mediu va încasa 337 lei pe lună, o diferenţă insemnificativă de 4 lei faţă de cei 333 lei pe care îi ia plătind şi comision.
Eliminarea comisionului de 2,5%, pentru care Guvernul i-a criticat pe administratorii fondurilor de pensii, nu va avea aşadar un impact semnificativ asupra banilor pe care îi va încasa un român mediu la ieşirea la pensie.
Piaţa a reacţionat virulent la planurile Guvernului
La declaraţiile recente ale Executivului privind Pilonul II de pensii, jucătorii din piaţă s-au sesizat, solicitând dialog şi responsabilitate.
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat autorităţilor „să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să se abţină pe viitor de la formularea oricăror propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu toate părţile interesate, într-un proces deschis şi transparent de consultare publică”. Reprezentanţii AURSF susţin că declaraţiile formulate, odată ce ar fi puse în practică în forma enunţată, ar afecta grav interesele participanţilor la sistemul de pensii administrate privat.
De asemenea, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat prim-ministrului „cât mai curând posibil” o întrevedere pentru a discuta împreuna rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului, precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare.
Mai mult, asociaţia analiştilor fiscali din România (CFA România) susţine că prin reducerea contribuţiei virate la Pilonul II „va fi afectat semnificativ dreptul a 7 milioane de români de a beneficia în viitor de o completare a venitului din pensia publică, pensie publică ce va fi foarte mică comparativ cu salariul actual”.
„Raportat la faptul că, în 2050, jumătate din populaţia României va avea peste 65 de ani, este lesne de înţeles că vor exista presiuni din ce în ce mai mari pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia provenită din administrarea privată va fi o sursă vitală pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari, consideră analiştii, estimând că viitorii pensionari vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate în conturile ce le aparţin, peste 1 miliard de euro în 2016, ci şi din lipsa randamentelor pentru respectiva contribuţie”, susţin analiştii CFA.