Euro se menţine peste 4,56 lei. Leul este moneda cu cea mai slabă evoluţie din regiune

Euro se menţine peste 4,56 lei. Leul este moneda cu cea mai slabă evoluţie din regiune

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5627 lei/euro, în scădere uşoară, de sub 0,1%, faţă de nivelul din şedinţa precedentă, în condiţiile în care leul continuă să fie moneda din regiune cu cea mai slabă performanţă, din cauza îngrijorărilor privind politicile economice şi fiscale interne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5654 lei/euro, nivel maxim din 24 octombrie 2012.

Deprecierea puternică a leului de săptămâna trecută i-a surprins pe analişti, mai ales că a fost contrară tendinţei regionale. Forintul şi zlotul s-au apreciat în ultima săptămână în raport cu moneda unică.

Analiştii suspectează şi o schimbare de optică a băncii centrale, care nu a intervenit în apărarea leului, în condiţiile în care a urcat pragul de intervenţie în favoarea monedei naţionale spre 4,60 lei, de la 4,54-4,56 lei anterior. 

Euro rămâne în apreciere în faţa dolarului american, fiind cotat pe pieţele internaţionale cu 1,0755 dolari vineri la ora 13.10, ora României. 

În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,2396 lei la 4,2418 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut la 4,2513 lei, de la 4,2598 lei.

citeste totul despre: