Economiştii cred că BNR va reduce din nou dobânda-cheie, la 3,5%, în şedinţa de politică monetară din 4 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 3,5% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din data de 4 februarie 2014.

Din 20 de participanţi la sondaj, 15 estimează reducerea de către Banca Naţională a dobânzii la 3,5%, în timp ce restul văd posibilă menţinerea sa la nivelul de 3,75%.

Se încheie ciclul reducerilor?

Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobânzii-cheie într-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a început în iulie 2013, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2014 indicând o dobândă de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variază între un minim de 3% şi un maxim de 4%.

Rezervele minime ar putea fi menţinute

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la 12% în luna februarie şi reduse la 10% până la finalul anului. Estimările pentru decembrie 2014 variază între un minim de 5% şi un maxim de 12%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la 18% în luna februarie şi reduse la 15% până la finalul anului. Estimările pentru decembrie 2014 variază între
un minim de 10% şi un maxim de 18%, ne-a comunicat AAFBR.


Câteva opinii

Iancu Guda, Membru AAFBR, Business Information & Debt Collection Manager, Coface:
Ratele de dobândă din piaţa interbancară au scăzut semnificativ pentru toate maturităţile, pe fondul investiţiilor de portofoliu masive de la începutul anului 2013 (3,1 MLD EUR, aproape cât tot nivelul înregistrat în anul 2012), alimentate de includerea titlurilor de stat româneşti în indicele Barclays şi JP Morgan la începutul anului 2013.
Ratele ROBOR - 1 luna au scăzut de la 6%, nivel înregistrat la începutul lui 2013, până la aproape 2% la sfârşitul aceluiaşi an, pentru ca la jumătatea lunii ianuarie 2014 să coboare la 1,41%.
Astfel, excesul de lichiditate a crescut semnificativ în noiembrie şi decembrie, pe fondul creşterii cheltuielilor publice finanţate prin emisiuni de obligaţiuni denominate în EUR. Ȋn ciuda acestui fapt, BNR nu a fost nevoită să iniţieze acţiuni de sterilizare a excesului de lichiditate, deoarece sentimentul investitorilor faţă de titlurile de stat a rămas pozitiv pe finalul anului 2013.
Dobânda de politică monetară poate fi redusă până la 3,5% până la sfârşitul primului trimestru al anului curent, iar reduceri ale nivelului rezervelor minime obligatorii nu sunt excluse, dar sunt puţin probabile. Astfel, presiunile inflaţioniste preconizate pentru a doua jumătate a anului curent probabil vor tempera măsurile de relaxare monetară ale băncii centrale.
Presiunile inflaţioniste vor creşte pe final de an, astfel încât inflaţia anualizată pentru întreg anul 2014 va urca până la 3% - 3,5% (nivelul superior al bandei de variaţie privind ţinta de inflaţie BNR), fiind alimentate de activarea accizei pe combustibil, pierderea efectului de bază privind reducerea TVA la produsele din pâine, revenirea graduală a consumului, alegerile euro-parlamentare şi prezidenţiale din a doua jumătate a anului care vor determina probabil creşterea cheltuielilor guvernamentale cu iz populist.


Dorina Cobîscan, Membru AAFBR, Analist Echipa Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix, BCR:
Banca Naţională a României ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare în cadrul şedinţei care va avea loc la începutul lunii februarie. Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la 3,5%, de la nivelul actual de 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi diminuate la 10%, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea fi lăsate nemodificate (18%). Estimez că rata anuală a inflaţiei va fluctua aproape de limita inferioară a intervalului ţintit de BNR (2,5%±1pp) în prima jumătate a acestui an. Prin urmare, presiunile inflaţioniste în scădere, ameliorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi creditarea scăzută constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei din luna februarie.

Rozalia Pal, vicepreşedinte AAFBR, Economist Şef Garanti Bank:
Inflaţia anuală în ianuarie se va situa sub 1% şi va rămâne la nivel scăzut în prima parte a anului. Acest mediu inflaţionist favorabil va permite Băncii Naţionale să relaxeze în continuare politica monetară, stimulând astfel creditarea în lei prin menţinerea dobânzilor mici.

Florentina Cozmâncă, Membru AAFBR, Senior Economist RBS Romania:
Anticipăm că în luna februarie BNR va continua ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară printr-o tăiere de 25 de puncte de bază la 3,50% şi ulterior menţinerea dobânzii la această rată pentru restul anului. De asemenea, ne aşteptam ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii să continue anul acesta. Banca centrală ar putea implementa şi alte măsuri, precum schimbarea coridorului din jurul dobânzii cheie pentru facilităţile permanente oferite băncilor comerciale (care în prezent se situează la +/-3 puncte procentuale), prin îngustarea acestuia şi/sau schimbarea acestuia dintr-un coridor simetric într-unul asimetric.

Tiberiu Voicu, Membru AAFBR, Analist Financiar:
Având în vedere nivelul încă scăzut al cererii interne şi pericolul inflaţionist redus în acest moment, consider că dobânda de politică monetară ar mai putea fi diminuată cu 25 puncte de bază la următoarea şedinţă de politică monetară a Băncii Naţionale. În altă ordine de idei, am putea asista la o creştere a ratei inflaţiei începând cu a doua parte a anului, ca rezultat al introducerii noii accize suplimentare pe carburanţi (începând cu trimestrul II 2014) şi al unui an agricol estimat a fi mai slab decât cel precedent.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii,
societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite