Doi ani de scădere continuă a cotaţiilor la producătorii din industrie. În luna mai, rata anuală a fost de -2,8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotaţiile mărfurilor industriale au intrat în teritoriu negativ încă din luna mai 2014
Cotaţiile mărfurilor industriale au intrat în teritoriu negativ încă din luna mai 2014

Preţurile producţiei industriale au scăzut în luna mai 2016 faţă de mai 2015 cu 2,8%, astfel că s-au împlinit doi ani (24 de luni) de scădere continuă a cotaţiilor industriale. Preţurile au crescut, în schimb, cu 0,3% în luna mai comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În aprilie, preţurile producţiei industriale au stagnat faţă de martie, dar au fost mai mici cu 3% faţă de a patra lună din 2015.

În perioada mai 2015 - mai 2016, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, de 30%, în timp ce cele mai mari scumpiri au fost în serviciile anexe extracţiei (+8,3%) şi în producţia de îmbrăcăminte (+4,6%).

În industria alimentară, preţurile au stagnat (+0,3%), în condiţiile în care preţurile finale, de consum, au scăzut la grupa produse alimentare cu mai mult de 3% în perioada analizată.

Preţuile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

În luna mai, cele mai mari scăderi de preţuri faţă de luna anterioară s-au înregistrat la fabricarea substanţelor chimice, cu un declin de 1,1%, şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,8%).

La polul opus, preţurile au crescut în luna mai faţă de aprilie cu 5,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi cu 0,8% în industria textilă şi la producătorii de îmbrăcăminte, potrivit INS.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite