Decontarea facturilor înainte de termen are tot mai puţini adepţi: piaţa de factoring a scăzut cu 9% în prima jumătate a acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa de factoring a ajuns în prima jumătate a anului la aproximativ 1,1 miliarde de euro, înregistrând o scădere de aproximativ 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Asociaţiei Române de Factoring. Organizaţia estimează pentru acest o contracţie de 8-10% a industriei dacă nu se reiau investiţiile.

Prin operaţiunile de factoring, companiile beneficiază de finanţare imediată şi protecţie faţă de riscul de neplată.

Contractul de factoring este încheiat între un furnizor şi o companie specializată prin care furnizorul cesionează creanţele provenite din contractele de prestări servicii sau vânzare de bunuri încheiate cu partenerii comerciali, firma de factoring plătind în avans creanţele pentru a-l proteja pe furnizor de riscul de neplată al debitorului.

Cauza scăderii: creşterea taxelor lipsa investiţiilor

Lipsa investiţiilor poate produce în acest an o contracţie a pieţei de factoring între 8 şi 10%, însă există şi posibilitatea să ne situăm cu cifrele la acelaşi nivel cu anul trecut.
Totul depinde însă de reluarea accelerată a procesului investiţional, cu efecte, cel mai probabil, anul următor. Mă refer, aici, atât la investiţiile realizate de stat, cât şi la cele private
“, a declarat într-un comunicat Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring.

În opinia sa, scăderile consistente înregistrate în sectorul construcţiilor, cauzate şi de creşterile accizelor la carburanţi, de taxa pe construcţii speciale, şi de rata redusă a absorbţiei fondurilor europene s-au reflectat, în primul rând, în scăderea activităţii firmelor, dar şi, implicit, asupra pieţei de factoring.

În plus, fiind vorba despre un an electoral, în care, până acum, în sectorul public, investiţiile au fost copleşite de creşterea cheltuielilor, rămânem rezervaţi cu privire la un scenariu optimist, de revenire a pieţei în a doua jumătate a anului“, a mai menţionat Roşu.

Importurile au salvat piaţa

Din punct de vedere al produselor, creşterea cea mai mare s-a înregistrat la factoringul de import, prima jumătate a lui 2014 generând cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Această structură merge, practic, în paralel cu evoluţia de ansamblu a economiei, unde creşterea peste aşteptări a consumului nu a generat noi locuri de muncă în Romania, ci s-a făcut, în principal, pe bază de importuri, creşterea producţiei industriale încetinind în primul semestru.
În acelaşi timp, factoringul de export s-a diminuat cu 4%, evoluţie total opusă celei din 2013, când factoringul de import scădea cu 20%, iar cel de export creştea cu 4%, faţă de 2012
“, a explicat Roşu.

În ce sectoare se mai practică factoringul

Sectoarele de activitate care au continuat sa înregistreze creşteri în accesarea serviciilor de factoring au fost cele din zona auto, metalurgică, electronice & telecomunicaţii.

„Un element pozitiv ar putea aduce şi producţia agricolă, care anul acesta este ridicată, însă de o calitate inferioară faţă de 2013, în măsura în care se vor găsi pieţe de export, în condiţii comerciale avantajoase“, se precizează în comunicat.

Datele prezentate de Asociaţia Română de Factoring au la bază informaţiile furnizate de membrii asociaţiei, respeciv Access Financial Services, BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance IFN, RBS Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor, Unicredit Ţiriac Bank, precum şi de la alte două instituţii financiare non-membre - Bancpost şi Direct Factor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite