Cum s-au lăsat bancherii singuri în ofsaid pe legea dării în plată. Critică proiectul, dar ocolesc dezbaterea când sunt faţă în faţă cu consumatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), ai băncilor şi ai asociaţiilor profesionale ale acestora au ocolit ieri dezbaterea privind legea dării în plată în care urmau să fie faţă în faţă cu Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, cu avocatul Gheorghe Piperea şi cu reprezentanţii consumatorilor de servicii financiare.

Cu toate acestea, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a criticat de la distanţă legea, în vreme ce patronatele bancare au publicat în presă advertoriale acide la adresa legii, despre care spun că va bloca creditarea, va prăbuşi sectorul construcţiilor şi va duce la creşterea chiriilor. Afirmaţiile au fost, însă, respinse de către oamenii politici şi consumatori, care le-au categorisit drept „comuniste“ şi de „înfierare proletară“.

BNR a dezbătut de una singură

Atât conducerea BNR, cât şi bancherii din România au fost foarte prezenţi în spaţiul public în ultima perioada pentru a prezenta efectele negative pe care ei le prevăd după intrarea în vigoare a legii dării în plată. La dezbaterea de luni, însă, organizată de ziarul „Bursa“ şi de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, aceştia au refuzat să participe. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, şi 13 şefi de bănci comerciale au fost invitaţi luni la o masă rotundă la Palatal Parlamentului, însă aceştia au ales să nu participe la dezbatere.

Proiectul, la Comisia Juridică

Legea privind darea în plată dă posibilitatea clienţilor unei bănci să cedeze locuinţa cu care au garantat, fără ca aceştia să mai rămână datori cu alte sume. Proiectul a fost adoptat de curând în Senat în unanimitate, însă au introdus un prag de 150.000 de euro. Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a anunţat că proiectul va ajunge săptămâna viitoare la dezbateri la Comisia Juridică, după ce o serie de probleme procedurale au blocat discutarea acestuia în această săptămână. Nica a criticat lipsa băncilor de la dezbatere şi a afirmat că au un „comportament agresiv“. El a mai afirmat că există un consens politic şi că atât PSD, cât şi PNL, dar şi UNPR şi ALDE susţin legea dării în plată.

Isărescu, preocupat de educaţia financiară

În schimb, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a fost prezent la un alt eveniment, de la care a criticat, din nou, legea dării în plată. El a spus că legea privind darea în plată face inaplicabilă legea obligaţiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condiţiile necesare ca o astfel de lege să fie funcţională.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a explicat pentru „Adevărul“ că nu a fost vorba despre un boicot al dezbaterii de la Parlament de către guvernatorul Isărescu. „Legea dării în plată s-a dezbătut şi redezbătut, iar Banca Naţională a României a fost prezentă de fiecare dată pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Astăzi (luni – n.r.) a avut loc la Institutul Bancar Român un eveniment foarte important pe tema educaţiei financiare, a fost lansată Strategia Naţională pentru Educaţie Financiară, nimic mai important. În aceste condiţii, guvernatorul nu putea lipsi. Când inviţi pe cineva, te mai interesezi de agenda celui pe care îl inviţi. Mai ales că este vorba despre guvernatorul BNR, care are o agendă încărcată“, a declarat pentru „Adevărul“ Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR.

Inclusiv Reza Baqir, şeful misiunii FMI în România, a criticat legea dării în plată, despre care a spus că „ar putea periclita dreptul la proprietate“ şi că „există măsuri mai bune pentru persoanele aflate în dificultate“.

„Legea dăunează grav României“

Concomitent, Consiliul Patronatelor Bancare, din care fac parte şapte bănci comerciale, a publicat o serie de advertoriale în presă în care acuză că legea dării în plată este „una care face ca 19 milioane de români să plătească pentru câteva sute“ şi că „dăunează grav României“. Bancherii acuză că legea „ar fi chiar foarte bună pentru cei câţiva care au cumpărat nu un imobil, ci multe“, dar şi terenuri, care sunt tot imobile. „Doar că, pentru ca ei să scape de «pagube», o generaţie întreagă va plăti. Asta nu ţi-a spus nimeni. Nu ţi-au spus că există o lege a persoanelor fizice. O lege care îl poate proteja pe omul simplu, ajuns în necaz“, se arată în advertorialul bancherilor. Aceştia mai avertizează şi că va creşte avansul pentru credite, va dispărea programul „Prima Casă“, iar tinerii vor trebui să aştepte opt ani ca poată să îşi ia o casă.

„Şi nu ţi-au spus nici că piaţa imobiliară se va bloca. Că în provincie probabil nu se va mai vinde şi nu se va mai cumpăra nimic. Şi că greu, foarte greu, se va mai construi ceva. Nu ţi-au spus nici că mulţi îşi vor pierde locurile de muncă. La fel cum nu ţi-au spus nici că vor creşte chiriile. Şi că, în final, pierderea asta o vom plăti cu toţii. De la buget. Din banii ţării. Din banii noştri“, consideră bancherii în mesaj.

Zamfir: „E o manipulare“

Iniţiatorul legii privind darea în plată, deputatul Daniel Zamfir acuză că aceasta este o „campanie de manipulare“ din partea băncilor şi „susţinută de BNR“. „Campania de intoxicare a apărut imediat cu dezbaterea publică a legii. Legea asta a apărut în dezbatere publică cam din aprilie anul trecut. Mai e puţin şi se face un an. Nu ştiu câte legi în România au stat în dezbatere publică un an de zile“, a afirmat Zamfir.

De asemenea, şi avocatul Gheorghe Piperea a declarat că afirmaţiile bancherilor sunt „un manifest ca în perioada comuniştilor ilegalişti“. El a acuzat băncile că mint cu privire la legea insolvenţei personale, deoarece aceasta nu este încă în vigoare, aplicarea acesteia fiind amânată până în 2017.

De asemenea, şi avocatul Gheorghe Piperea a declarat că afirmaţiile bancherilor sunt „un manifest ca în perioada comuniştilor ilegalişti“. El a acuzat băncile că mint cu privire la legea insolvenţei personale, deoarece aceasta nu este încă în vigoare, aplicarea acesteia fiind amânată până în 2017.

De asemenea, Piperea a mai spus că „sămânţa“ legii privind darea în plată este Codul Civil. „Indic în primul rând articolul 2325: «debitorul şi creditorul pot conveni să limiteze dreptul creditorului de a urmări bunurile care nu îi sunt ipotecate». Aşadar, produsele acelea despre care se vorbeşte de unele bănci că vor fi concepute pentru a lupta împotriva efectelor dării în plată puteau să existe din 1 octombrie 2011 de când a intrat în vigoare Codul Civil. Articolul 1492 are titlul: «Darea în plată» şi se vorbeşte că se poate ajunge la o eliberare de datorie prin darea în plată a imobilului care este supus executării silite de către creditori dar numai dacă creditorul este de acord“, a punctat avocatul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite