Cum să foloseşti corect cardul de credit în perioada Sărbătorilor de Iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a nu plăti dobândă la orice card de credit, rambursează integral sumele împrumutate în perioada de graţie FOTO SHUTTERSTOCK
Pentru a nu plăti dobândă la orice card de credit, rambursează integral sumele împrumutate în perioada de graţie FOTO SHUTTERSTOCK

Cardul de credit este un produs foarte avantajos, dacă ştii cum să-l foloseşti. Mai este denumit şi card de cumpărături pentu că este destinat plăţilor la comercianţi - online sau dirct în magazin. Iată care sunt avantajele şi dezavantajele cardului de credit, prezentate de specialiştii Finzoom.ro, şi care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecţi când foloseşti un card de cumpărături.

Avantaje 

  • ai acces rapid la un credit preaprobat pe card, pe care îl foloseşti doar la nevoie şi cât ai nevoie din el
  • este un credit pentru care nu plăteşti dobânda, dacă returnezi toţi banii în perioada de graţie (sau rata la timp, în cazul cardurilor de credit fără dobândă)
  • comisionul este zero pentru orice plată la comerciant
  • cardurilor de credit li se pot ataşa extra beneficii: bonusuri, cash back – bani înapoi, asigurare de călătorie, rate fără dobânda chiar şi la orice comerciant din ţară şi străinătate, reduceri la comercianţi etc


Dezavantaje 

Atenţie cum îl foloseşti! Este un produs complex, la care trebuie să ţii seama de 4 reguli de baza, pentru a nu plăti băncii dobândă şi comisioane în exces.

Iată care sunt, potrivit Finzoom.ro, cele patru reguli de bază în utilizarea cardului de credit: 

Regula 1: Nu retragi bani de la bancomat cu cardul de credit, fiindca piezi de 4 ori (nu ai perioada de gratie si nici rate fara dobanda, platesti comision la retragerea de numerar si dobanda pentru sumele folosite pe credit este mai mare decat daca platesti cu cardul direct la comerciant). 

Regula 2: Nu te rezumi sa platesti lunar doar suma minima de rambursat solicitata de banca pe extrasul de cont, fiindca pentru restul platesti dobanda (care este in medie peste 20% in cazul cardurilor de credit) si vei returna creditul folosit in zeci de ani, timp in care vei plati bancii dobanzi si comisioane costisitoare. Dar cel putin aceasta suma trebuie platita lunar (intre 2%-10% in functie de banca), altfel se aplica dobanzi penalizatoare care pot fi si de 40% la anumite carduri din piata. 


Regula 3: Dobanzile si comisioanele sunt primele care le retrage banca de pe card. Banca acopera mai intai 100% Comisioanele si Dobanzile din orice plata pe care o faci, apoi iti acopera / ramburseaza rata sau creditul. 

Regula 4: Pentru a nu plati dobanda la orice card de credit, ramburseaza integral sumele imprumutate in perioada de gratie. 

Pe Finzoom.ro, poţi compara cardurile de credit oferite de banci in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva), costuri si beneficii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite