CNIPMMR: Peste 97% din mediul de afaceri nu este de acord cu creşterea accizelor la carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre cele mai importante efecte negative generate de creşterea accizelor, au fost menţionate scumpirile în lanţ FOTO Adevărul
Printre cele mai importante efecte negative generate de creşterea accizelor, au fost menţionate scumpirile în lanţ FOTO Adevărul

Circa 97% din mediul de afaceri, respondenţi la un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), susţine că nu este de acord cu creşterea accizelor la benzină şi motorină.

CNIPMMR a realizat în perioada 23 – 28 august 2017 o consultare care a vizat proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu prevederi privind creşterea accizelor, cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, sub forma unui sondaj.

Respondenţii, în număr de 296, sunt: 39,2% microîntreprinderi, 25,7% întreprinderi mijlocii, 21,6% întreprinderi mici, 6,8% întreprinderi mari, 4,1% ONG şi 2,6% altă formă juridică.

Ce efecte negative va avea                                 

Întrebaţi dacă susţin creşterea accizelor la benzină şi motorină, 97,3% dintre respondenţi au menţionat că nu susţin această modificare a Codului Fiscal. De asemenea, 96% din respondenţi au menţionat că o creştere a accizelor la benzină şi motorină va avea efecte negative asupra activităţii lor.  

Printre cele mai importante efecte negative considerate de respondenţi că vor fi generate de creşterea accizelor, au fost menţionate: scumpiri în lanţ la toate produsele şi serviciile de pe piaţă (85,1%), creşterea costurilor de transport (83,3%), afectarea creşterii economice şi a locurilor de muncă (54,1%), afectarea competitivităţii şi exporturilor, având în vedere că în alte ţări costul benzinei/motorinei este mai mic (55,4%).

La întrebările “Susţineţi eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română?” şi “Susţineţi eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către persoanele fizice?”, 80% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, 18,7% răspunzând negativ.

Nu au fost consultaţi sau informaţi

Întrebaţi dacă au fost consultaţi/informaţi de către autorităţi privind modificările Codului fiscal, 88% dintre respondenţi au răspuns negativ, doar 10,7% menţionândcă au fost informaţi din diferite surse (mass-media, internet, etc.).

În şedinţa Guvernului din data de 30.08.2017, a fost aprobată Ordonanta de modificare a Codului fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etapte, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.

Pentru aceste modificări, Ministerul Finanţelor a elaborat Testul IMM, însă la impactul asupra IMM-urilor a menţionat: “nu prezintă impact specific asupra IMM-urilor”, deşi CNIPMMR a comunicat efectele negative asupra mediului de afaceri.

Poziţia CNIPMMR

CNIPMMR transmiste că nu susţine creşterea accizelor la benzină şi motorină, care va avea efect negativ direct asupra IMM-urilor: vor creşte costurile de transport ale tuturor IMM-urilor, vor creşte preturile tuturor produselor si serviciilor, va afecta competitivitatea IMM-urilor la export, existând ţări în UE cu tarife mai mici la benzină şi motorină (în prezent preţul benzinei fără taxe în România este pe locul 15 în Uniunea Europeană, cu un cost al benzinei mult peste ţări producătoare de petrol precum Marea Britanie şi Olanda, dar şi peste ţări precum Austria, Polonia, Bulgaria, iar pentru preţul motorinei fără taxe, România se situează pe locul 17 în Uniunea Europeană ca preţ, mult peste Olanda, Austria, Italia, Polonia, Bulgaria), va afecta cresterea economică şi locurile de muncă, în sectoare de activitate cele mai afectate de această creştere a accizelor (exp. transporturi, comerţ, industria prelucrătoare, agricultură, etc) activând foarte multe IMM-uri care vor fi afectate în mod semnificativ.

Potrivit CNIPMMR, creşterea accizelor pentru benzină şi motorină nu va rezolva problemele de deficit şi de echilibrare a bugetul, în contextul întârzierii/nerealizării unor măsuri de creştere a investiţiilor publice şi de susţinere a investiţiilor private, al unor proiecte ample de investiţii, al asigurării unei absorbţii corespunzătoare a fondurilor europene şi al creşterii volumului achiziţiilor publice, facilitarea accesului IMM-urilor la contractele de achiziţie produse, servicii şi lucrări. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite