Cele mai mici dobânzi la credite: topul celor mai ieftine împrumuturi de nevoi personale în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care iau un credit de la banca la care are contul în care îşi încasează salariul beneficiază de dobânzi mai mici FOTO Adevărul
Cei care iau un credit de la banca la care are contul în care îşi încasează salariul beneficiază de dobânzi mai mici FOTO Adevărul

Cele mai mici dobânzi la credite. Pentru cei cărora li s-au terminat resursele financiare în urma Sărbătorilor de iarnă şi vor să contracteze un împrumut bancar pentru acoperirea unor cheltuieli, „Adevărul“ prezintă topul celor mai ieftine credite de nevoi personale în lei.

Cele mai mici dobânzi anuale efective (DAE) pentru astfel de finanţări sunt cu puţin sub 10% pe an, iar cei care iau creditul de la banca la care li se virează salariul pot beneficia de costuri mai reduse.

Pentru a realiza topul creditelor de nevoie personale cu cele mai mici dobânzi, am făcut simularea pentru un împrumut de 20.000 de lei (echivalentul a 4.460 de euro), pe o perioadă de trei ani, şi am folosit calculatoarele portalului financiar Conso.ro

Cele mai mici dobânzi la credite - Millennium Bank pe locul I

Astfel, cel mai ieftin credit de nevoi personale este acordat de Millennium Bank, împrumut cu dobândă variabilă. Pentru cei care au veniturile virate într-un cont deschis la bancă, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 9,36% pe an. Pentru cei 20.000 de lei împrumutaţi pe o perioadă de tre ani, contractantul va achita o rată lunară de 638 de lei, iar suma totală de rambursat va fi de 22.882 lei. Banca nu percepe comision de acordare a creditului, de administrare sau de rambursare anticipată şi nici nu solicită asigurări. Dobânda împrumutului este fixă în primele şase luni de creditare, ulterior devenind variabilă, în funcţie de evoluţia indicatorului ROBOR la şase luni la care se adaugă 6%. Creditul se adresează solicitanţilor cu venit peste 4.500 de lei (sub acest prag, rata dobânzii creşte cu 2 puncte procentuale). Banca permite în cazul acestui credit posibilitatea amânării plăţii unei rate lunare. 

Cele mai mici dobânzi la credite - Volksbank pe locul II

Volksbank ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai mici dobânzi la credite de nevoi personale. Dobânda este variabilă pe toată perioada de creditare (ROBOR la şase luni + 6,99%), iar DAE este de 9,72%. Rata lunară pentru un credit de 20.000 de lei pe o perioadă de trei ani de la Volksbank este de 639 de lei, iar suma totală de rambursat se ridică la 23.004 lei, potrivit calculatorului Conso.ro. Împrumutul poate fi contractat de persoanele cu vârsta minimă de 18 ani, cu un venit minim de 1.552 de lei. 

Cele mai mici dobânzi la credite - Banca Românească pe locul III

Cea de-a treia poziţie în top este ocupată de Banca Românească, oferta fiind valabilă pentru cei care îşi încasează veniturile într-un cont deschis la această bancă. Astfel, dobânda este variabilă (ROBOR la trei luni + 4,6%), DAE ajunge la 9,92% pe an. Rata este de 652,2 lei pe lună, iar suma totală de rambursat se ridică la 23.000 de lei. Împrumutul se acordă persoanelor cu vârsta minimă de 24 de ani, iar venitul solicitantului trebuie să depăşească 1.577 de lei pe lună.  

La UniCredit Consumer Financing, dobânda anuală efectivă (DAE) pentru un împrumut de 20.000 de lei contractat pe o perioadă de trei ani este de 10,06% pe an, potrivit Conso.ro. Dobânda este variabilă, în funcţie de evoluţia indicatorului ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă de 7,91%. În acest caz, rata va fi de 642 de lei pe lună, iar suma totală de rambursat ajunge la 23.108 lei. 

Cei care încasează salariul într-un cont deschis la Banca Transilvania pot contracta un credit de nevoi personale de la această bancă, în acest caz dobânda anuală efectivă fiind de 10,14% pe an. Dobânda este fixă pe toată perioada de creditare. Rata lunară se ridică la 642,5 lei, iar costul total al împrumutului va fi de 23.131 de lei. Această ofertă este însă valabilă doar pentru refinanţarea creditelor acordate după 31 octombrie 2011. 

La Alpha Bank, creditul de nevoi personale Alpha Rapid (împreună cu card de credit sau overdraft) are o dobândă anuală efectivă de 10,49% pe an. Dobânda este variabilă (ROBOR la trei luni + 7,9%). Rata este de 642 de lei pe lună, iar costul total ajunge la 23.221 de lei. Creditul se acordă persoanelor cu vârsta minimă de 21 de ani. 

Credite de nevoi personale cu o dobândă anuală efectivă mai mică de 12% pe an şi o rată lunară de maximum 660 de lei mai pot fi contractate de la Garanti Bank (cu virare venit), Credit Agricole (cu virare venit), BRD (cu virare venit), Banca Comercială Carpatica, Piraeus Bank, RIB şi ING Bank (cu virare venit). 

Credite în lei sau în valută: recomandarea lui Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a declarat, pe parcursul acestui an, în repetate rânduri, că revenirea creditării în lei este nu numai firească, ci şi de dorit.

„Eu nu spun adio creditului în valută, dar cred că suntem la capătul unui drum în care creditul în valută era dominant. Eu spun adio debalansării, unui dezechilibru masiv între creditarea în monedă locală şi creditare în valută. În România, ponderea creditului în valută a scăzut după multă vreme sub 60%, iar prognoza noastră este că se duce chiar sub 50%, ceea ce reprezintă o evoluţie pozitivă“, a precizat Mugur Isărescu.

În opinia acestuia, asistăm la un proces extrem de sănătos. „S-a redus masiv dependenţa de liniile de finanţare externă la nivelul sistemului bancar. Dacă băncile au făcut acest efort, iar raportul dintre volumul împrumuturilor şi cel al economisirii a ajuns la unele bănci de la 3:1 la 1:1, este un efort care merită să fie continuat. Ar fi păcat ca acum, din considerente legate mai degrabă de profitabilitate, să se dea cu piciorul la acest mare avantaj. Este o atenţionare nevoalată (la adresa băncilor - n. r.) să aibă grijă de economisire“, a declarat Isărescu, la briefingul de presă ce a urmat uneia dintre şedinţele de politică monetară.

Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Centrale susţine că pe termen scurt, cel puţin, este improbabil să asistăm la o răsturnare spectaculoasă de situaţie în ceea ce priveşte dinamica împrumuturilor, date fiind constrângerile existente la adresa atât a ofertei, cât şi a cererii. În plus, Mugur Isărescu recomandă băncilor să acorde o importanţă mai mare calităţii creditării decât cantităţii.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite