Ce se întâmplă cu românii care au cumpărat excursii la agenţiile fără licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele câteva mii de turişti care au apelat la serviciile companiilor rămase fără licenţă, în urma deciziei de zilele trecute a Autorităţii Naţionale pentru Turism, vor beneficia fără probleme de vacanţe


Autoritarea Naţională pentru Turism (ANT) a decis, în data de 4 octombrie, să suspenda licenţa de funcţionare a 1.384 de agenţii de turism, numele acestora fiind publicat pe o listă ce apare pe site-ul instituţiei. Este vorba de companii care nu au putut demonstra că deţin o „poliţă valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism“.

Din cele aproape 1.400 de agenţii, circa 200 erau însă funcţionale, restul fiind firme inactive sau firme care, pe ultima sută de metri, şi-au cumpărat asigurări. Agenţiile rămase fără licenţă urmau să organizeze, în perioada următoare, excursii pentru câteva mii de turişti. Ce se va întâmpla cu vacanţele acestora? „Conform contractului încheiat între client şi operatorul de turism, agenţia este obligată să îndeplinească obligaţiile contractuale“, aşadar excursiile trebuie organizate, a explicat, pentru „Adevărul“, Marius Popescu, purtător de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Turism.

În situaţia în care, prin absurd, unele agenţii nu vor mai organiza excursiile, se va constitui un grup de lucru la nivelul patronatelor din turism, iar clienţii vor fi preluaţi de un operator care oferă acelaşi tip de excursii.

O mulţime de firme inactive

Majoritatea agenţiilor trecute pe lista ANT, care nu mai fusese actualizată de 10 ani, erau inactive, aşa că vorbim, practic, de o „curăţare” a bazei de date care include firmele de turism din România, a declarat pentru „Adevărul” şi Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Potrivit estimărilor lui Burcea, circa 1.000 din cele aproape 1.400 de agenţii sunt de fapt puncte de lucru care nu mai funcţionau de multă vreme.

Deşi nu mai funcţionau, au uitat să notifice ANT în acest sens sau aceasta a uitat să le retragă licenţa. Un exemplu sunt chiar o serie de francize ale firmei patronate de Alin Burcea, Paralela 45, care nu mai funcţionau de multă vreme, după cum spune chiar el. Lista ANT este completată şi de alte nume sonore de francize de agenţii, cum sunt cele ale Perfect Tour sau Marshal Turism. De asemenea, mai multe sucursale ale Sind România apar de listă dar, potrivit companiei, este tot vorba de filiale desfiinţate.

„De exemplu, apare o agenţie de pe Lipscani, desfiinţată şi care acum funcţionează pe strada Aniversării.  De altfel, fiecare agenţie de-a noastră are postată poza asigurării pe site, e uşor de verificat“, ne-au declarat oficiali ai Sind România.  Există două tipuri de pachete de asigurare pe care le pot încheia agenţiile, de 10.000 sau 50.000 de euro, în funcţie de mărimea agenţiei. Valoarea unei poliţe achitate de o companie mare este 500 – 1.000 de euro.

Christian Tour ameninţă ANT cu judecata

Faptul că pe lista ANT apar nume de agenţii desfiinţate deşi unele, poate, apucaseră să notifice ANT, este reprobabil, consideră Alin Burcea. „Cred că vom vedea zilele viitoare o listă mai completă, în care, în dreptul fiecărui punct de lucru, va scrie, de la caz la caz, schimbare sediu sau vor fi trecute alte informaţii actualizate“, ne-a declarat acesta.

Unele agenţii au reacţionat şi mai dur. Astfel, Christian Tour, cea mai mare agenţie de turism din România după cifra de afaceri, a anunţat ieri că dă termen 24 de ore Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) să corecteze listele cu agenţiile cărora le-a retras licenţele, acuzând autoritatea că a inclus pe acea listă şi firmele care şi-au relocat sau şi-au închis sediile, alături de agenţiile falimentare şi de cele fără poliţă de asigurare. Directorul general al Christian Tour, Marius Pandel, a declarat într-o conferinţă de presă, că dacă ANT nu va opera respectivele modificări şi dacă nu va sancţiona persoanele responsabile de acea măsură, atunci va în judecată autoritatea, căreia îi va cere despăgubiri de un milion de euro.

Ulterior, a venit şi replica instituţiei. „Pentru o şi mai bună informare şi clarificare, la sfârşitul zilei de astăzi (ieri - n.r.) vor fi afişate trei noi liste ce vor conţine: lista agenţiilor licenţiate active; lista agenţiilor cărora le-a fost retrasă licenţa în urma acţiunilor de control; lista agenţiilor care au cerut să le fie radiată licenţa sau anexa licenţei de turism“, a comunicat autoritatea.

Noi legi vor proteja banii turiştilor

Potrivit lui Burcea, în prezent se lucrează la două acte normative care vor reglementa piaţa asigurărilor turistice, aşa încât absolut toţi banii achitaţi de turişti să fie protejaţi. Unul din actele normative, ce ar putea fi gata până la finele anului, prevede diversificarea paletei de asigurări şi constituirea unui fond de garantare a asigurărilor.

Cum a decurs campania autorităţilor

Campania de verificare a agenţiilor a fost demarată de ANT în luna martie. În perioada martie-septembrie, ANT a publicat lista companiilor care nu au putut face dovada existenţei unei poliţe valabile de asigurare. Ulterior, agenţiile care nu au dovedit că deţin asigurare, au fost din nou notificate prin scrisoare recomandată şi prin publicarea (la aceeaşi dată) a conţinutului notificării şi a listei agenţiilor de turism notificate. După această etapă, în data de 4 octombrie, ANT a publicat anunţul privind retragerea licenţei celor care nu au reuşit nici după această a doua etapă, să facă dovada asigurării. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite