CASS pe veniturile din chirii: taxă pe blana ursului din pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi proprietari refuză să declare contractele de închiriere pentru a scăpa de birocraţie şi de taxe  FOTO ADEVĂRUL
Cei mai mulţi proprietari refuză să declare contractele de închiriere pentru a scăpa de birocraţie şi de taxe  FOTO ADEVĂRUL

Guvernul vrea să impună, începând de anul viitor, contribuţii de sănătate pe veniturile din chirii, însă peste jumătate din contractele de închiriere nu sunt declarate la Fisc. Măsura îi va determina pe mai mulţi proprietari să treacă pragul în zona evaziunii fiscale.

Decizia Guvernului de a impune, începând de anul viitor, plata de contribuţii de asigurări de sănătate (CASS) pe veniturile din chirii nu va avea efectul scontat, respectiv creşterea încasărilor la buget, spun consultanţii din domeniu. În primul rând, mai puţin de jumătate din contractele de închiriere sunt declarate la Fisc. În al doilea rând, măsura îi va determina pe mulţi proprietari să treacă pragul în zona evaziunii fiscale: fie 

nu-şi mai înregistrează contractele la Fisc, fie declară venituri mult mai mici. 

Proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor prevede că persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti contribuţii de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună calculate pentru acest an. Plata CASS este datorată şi de cei care plătesc în prezent contribuţii de sănătate pe venituri din alte surse, inclusiv contract de muncă.

Nu declar sau declar sume mai mici

Consultanţi din domeniul imobiliar au declarat, pentru „Adevărul“, că impunerea CASS pentru veniturile obţinute din chirii nu va influenţa numărul contractelor înregistrate la Fisc, ci sumele declarate în aceste contracte, care vor fi mult mai mici. În plus, cei care au evazionat până acum sistemul au acum motive în plus să nu se conformeze reglementărilor.

Consultanţii sunt de părere că Guvernul ar fi trebuit să încurajeze proprietarii de imobile să-şi înregistreze contractele la Fisc, să stabilească o grilă, o bază de impozitare, exact ca în cazul vânzărilor, şi abia apoi să aplice CASS pe veniturile din chirii. Contribuţii de asigurări pe veniturile din chirii sunt percepute şi în alte state din UE, însă acolo nu există închirieri la negru. La noi, mai mult de jumătate din contacte nu sunt fiscalizate, susţin specialiştii.

În Bucureşti erau în 2011 aproximativ 850.000 de locuinţe, din care consultanţii estimau că 15% sunt închiriate, adică aproape 130.000. Numărul contractelor declarate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală era însă de numai 63.000, adică mai puţin de jumătate. 

Consultantul fiscal Gabriel Biriş susţine că măsura îi va duce pe şi mai mulţi proprietari în zona neagră „Numărul de contracte declarate este unul foarte mic, la fel şi chiria medie, iar introducerea CASS nu va face altceva decât să majoreze costurile, dar şi birocraţia, va trebui să mergi, ca proprietar, să plăteşti în două locuri. Acest lucru va duce, în final, la creşterea evaziunii“, a explicat Biriş. 

Asociaţia Oamenilor de Afaceri şi Fundaţia Romanian Business Leaders susţin că măsura este una discriminatorie, care descurajează investiţiile în construcţii, şi este echivalentă cu o mărire artificială a cotei unice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite