Călătoria cu metroul, mai scumpă începând de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abonamentul de 62 de călătorii a fost eliminat, iar abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii s-a scumpit de la 60 de lei la 70 de lei
Abonamentul de 62 de călătorii a fost eliminat, iar abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii s-a scumpit de la 60 de lei la 70 de lei

Metrorex aplică începând de astăzi creşterea anunţată a tarifelor, deşi a primit 200 de petiţii împotriva deciziei, banii obţinuţi de companie în urma scumpirilor, aproximativ 4,4 milioane de lei pe lună, urmând să fie folosiţi pentru asigurarea siguranţei călătorilor, potrivit reprezentanţilor societăţii.

„În perioada 10-23 martie 2015, propunerea Metrorex de ajustare a tarifelor de călatorie cu metroul a fost în consultare publică pe site-ul Ministerului Transporturilor. În acest interval au fost primite peste 200 de petiţii, în condiţiile în care, zilnic, metroul transportă peste 600.000 de călători“, se arată într-un comunicat al Metrorex.

Tarifele pentru călătoria cu metroul au fost majorate cu 16%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii crescând de la 4 la 5 lei, pentru cea cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii plătesc acum 70 lei, faţă de 60 lei până ieri inclusiv.

Abonamentul de 62 de călătorii a dispărut din oferta Metrorex, iar acest lucru a stârnit nemulţumirea călătorilor. Metrorex a explicat, într-un comunicat de presă, decizia: „Menţionam că abonamentul lunar are un număr nelimitat de călătorii, preţul acestuia fiind crescut doar cu 16,7% (de la 60 de lei la 70 de lei). Comparativ, abonamentul de 62 de călătorii avea un număr limitat de călătorii pe lună şi în cazul păstrării acestui abonament, creşterea ar fi trebuit să fie de circa 30%. Astfel, opţiunea Metrorex a fost de a oferi călătorilor varianta cea mai avantajoasă: călătorii nelimitate la un preţ mai mic“.

„Pentru oamenii cu venituri mai mici (nemulţumirile, n.r.) sunt justificate şi îi înţelegem. Pe de altă parte, există şi categorii sociale care beneficiază de o serie de facilităţi. Unele măsuri, chiar dacă nu sunt populare, sunt necesare“, a declarat, într-un comunicat, ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Creşterea tarifelor de călătorie generează o majorare a veniturilor proprii ale societăţii cu aproximativ 4,4 milioane de lei lunar, au precizat reprezentanţii Metrorex. „Această sumă este necesară acoperirii deficitului de finanţare a societăţii pe anul 2015. Precizăm că, în acest an, subvenţia alocată Metrorex pentru călătoria cu metroul a scăzut de la 369 de milioane de lei în 2014, la 328 de milioane de lei în 2015. Costul real al unei călătorii cu metroul este de 4 lei, iar tariful mediu încasat pe o călătorie de la pasageri este de 1 leu, diferenţa fiind acoperită din subvenţii şi alte venituri ale societăţii“, se arată într-un comunicat al companiei. 

Din suma de 4,4 milioane de lei pe care Metrorex o va încasa lunar ca urmare a majorării tarifelor de călătorie, 30% va fi utilizată pentru asigurarea de materiale privind siguranţa circulaţiei (şina de cale ferată, elemente de prindere, macaze, piese de schimb şi asigurarea alimentării cu energie electrică, termică şi apă), 32% pentru servicii de pază şi curăţenie, reparaţii şi întreţinere, 4% vor fi cheltuieli cu personalul, „pentru menţinerea salariilor actuale“, iar 34% sunt cheltuieli de exploatare (amortizarea mijloacelor fixe puse în funcţiune, taxe).

Ministerul Transporturilor a anunţat marţi că directorul general al Metrorex, Aurel Radu, şi-a dat demisia, după discuţii cu ministrul de resort, conducerea companiei find preluată, temporar, de directorul de Investiţii şi Achiziţii Publice al administratorului reţelei de metrou, Cătălin Homor. Ministerul nu a comunicat motivele demisiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite