Ala, bala, portocala cu Pilonul II de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose FOTO Gov.ro
Mihai Tudose FOTO Gov.ro

Guvernul ia în considerare trei măsuri ce au în vizor Pilonul pensiilor private: una care va sărăci conturile de pensii private ale românilor, una care îi va sărăci pe administratorii fondurilor sau, cea mai inofensivă, alegerea cetăţeanului în privinţa banilor săi.

Guvernul nu renunţă la planurile privind Pilonul II de pensii. După nenumărate atacuri la adresa acestuia şi a administratorilor săi, Executivul dezvăluie ce intenţii de modificare are. Premierul Mihai Tudose a fost cel care a arătat, marţi seară, care sunt cele trei variante de lucru pe care le ia în considerare Guvernul, în ceea ce priveşte pensiile private.

„Sunt trei variante în privinţa pilonului II de pensii: să rămână lucrurile aşa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de către administratorii privaţi ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat, varianta a doua - să dimininuăm cota pentru pilonul II în favoarea pilonului I şi varianta a treia, cea de opţional. Săptămâna viitoare vom avea, cred, simulările complete şi atunci vom lua o decizie”, a punctat premierul Mihai Tudose. Varianta finală va fi decisă în legea pensiilor care, potrivit lui Tudose, „săptămâna viitoare sau poate la sfârşitul acestei săptămâni va fi lansat într-o dezbatere internă”.

Varianta 1: sărăcesc administratorii                

Prima dintre variante presupune fie eliminarea, fie diminuarea celor două comisioane încasate astăzi de administratorii fondurilor de pensii: primul este reprezentat de un cuantum din contribuţiile plătite de participanţi, ce nu poate fi mai mare de 2,5%. Cel de-al doilea este reprezentat de un procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe lună.

„La pilonul II, în schimb, am constatat alte lucruri - la înfiinţare, managementul avea voie să ia 2,5%, o taxă, în afară de taxa de consolidare anuală, pentru a-şi consolida managementul. Au luat-o în primii ani, dar au continuat să o ia în următorii 10 şi, se pare - voi avea până la sfârşitul săptămânii şi cifrele exacte - au plecat sume importante de acolo. Vorbim de miliarde”, a explicat premierul Tudose.

Această variantă îi va priva pe administratorii fondurilor de principalele venituri, acţiune în urma căreia aceştia „vor fi nevoiţi să se închidă de bunăvoie, pentru că, altfel, nu îşi vor acoperi cheltuielile”, potrivit analistului economic Aurelian Dochia, citat de bursa.ro.

Varianta 2: sărăcesc românii

Cea de-a doua variantă presupune mutarea la Pilonul I a unei părţi din contribuţia virată în prezent la Pilonul II de către participanţi, ce reprezintă 5,1% din veniturile acestora. Această măsură îi va lăsa dezgoliţi pe cei care contribuie în prezent în momentul în care ei vor ieşi la pensie. Asta deoarece ei vor mai strânge în conturile de pensie privată, unde se acumulează bani în nume propriu, un procent mai mic din salariu. În schimb, ei vor trebui să se bazeze pe „mila” celor care vor guverna la momentul pensionării lor, în sensul că aceştia vor stabili cât va fi punctul de pensie la acea vreme, dar şi pe salariaţii de atunci, care le vor susţine pensia cu contribuţiile virate de ei. Totodată, va mai conta şi capacitatea statului de a plăti pensiile.

Varianta 3: un rău mai mic

Cea de-a treia opţiune, prin care românii vor avea opţiunea să aleagă, presupune, cel mai probabil, că va fi la latitudinea acestora să decidă către ce pilon de pensii merg contribuţiile lor.

„E un rău mai mic decât să decidă statul pentru noi, dar o să vedem la momentul la care se va lua o decizie efectivă”, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Cu toate acestea, potrivit acestuia, este că e o decizie greşită să ne atingem de Pilonul II, „în condiţiile în care ştim cu toţii ce probleme majore are Pilonul I, care vin în primul rând din evoluţiile demografice – prea puţini contribuabili raportat la numărul de beneficiari”. Şi lucrurile astea nu numai că nu se îmbunătăţesc, spune el, ci se deteriorează masiv conform proiecţiilor demografice din anii următorii, pe termen mediu şi lung.

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite