Absorbţie zero a fondurilor europene, în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Economica.net
FOTO Economica.net

Absorbţia fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013 a stagnat, în februarie, pentru a doua lună la rând, reiese din datele Ministerului Fondurilor Europene.

Atât rata de absorbţie curentă, cât şi rata de absorbţie efectivă au rămas, la 28 februarie, la acelaşi nivel ca la finalul lunii ianuarie. Absorbţia curentă a fondurilor europene este, aşadar, la 28 februarie, la nivelul de 82,93%, aceeaşi ca cea din 31 ianuarie. Rata de absorbţie efectivă (sume rambursate de CE) însă este de numai 79,23%, în creştere cu 1,15 puncte procentuale faţă de noiembrie, dar de asemenea la un nivel neschimbat faţă de ianuarie.

Şi, deşi rata de absorbţie curentă a fost la finalul lui ianuarie cu 1,2 puncte procentuale mai mare decât la ultima raportare din noiembrie, această creştere a fost făcută numai din pix, deoarece autorităţile au majorat gradul de absorbţie prin micşorarea alocării banilor europeni cu 276 milioane euro, la 18,78 miliarde euro.

Astfel, absorbţia curentă a fondurilor europene 2007-2013 a crescut în luna ianuarie, comparativ cu noiembrie 2016, când au fost publicate ultimele date de anul trecut, cu 1,2 puncte procentuale, la 82,93%, deşi valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană a rămas la acelaşi nivel de 15,57 miliarde de euro.

POS Transport, cea mai mare pierdere

Programul Operaţional Sectorial Transport a realizat cel mai mare deficit din absorbţia fondurilor europene din cadrul financiar 2007-2013, România pierzând aproape un miliard de euro din alocare. Pe locul al doilea ca sumă pierdută se situează POS Mediu, care a lăsat nefolosite fonduri de 946,6 milioane euro, iar prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane s-au pierdut 852,1 milioane euro. Şi la Programul Operaţional Regional au fost nealocate 593,1 milioane euro.

Ca urmare, România a pierdut în total 3,2 miliarde de euro din cele 19,06 miliarde euro fonduri europene alocate pentru Programele Operaţionale 2007 - 2013 din acest cadru financiar.

Comisarul European pentru politică regional Corina Creţu este însă mai optimistă, spunând că pierderile vor fi de doar două miliarde de euro: „Estimările noastre sunt că rata de absorbţie va depăşi 90%. Pierderile le estimăm la două miliarde de euro, în special din perioada 2007-2011”, a declarat Corina Creţu în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene, adăugând că ”nu stăm foarte prost” ţinând seama că este primul exerciţiul bugetar al UE la care România a fost parte.

31 martie 2017 reprezintă data limită pentru transmiterea la Comisie a aplicaţiei de plată a soldului final şi a declaraţiei finale de cheltuieli.

Zero şi la noul exerciţiu financiar

Creţu avertiza recent, într-o vizită în România, că absorbţia fondurilor europene pentru cel de-al doilea exerciţiu financiar al Uniunii Europene, 2014-2020, este 0% pentru România, cu toate că deja ne aflăm la jumătatea acestui program.

Creţu a declarat că există îngrijorări cu privire la absorbţia fondurilor europene de către ţara noastră. „Îngrijorările există de la începutul exerciţiului financiar 2014 — 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbţie europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro - n.r.) pe care România le are la dispoziţie”, a declarat Creţu, potrivit Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite