Vine criza? Bursele din toată lumea au deschis pe minus, după ce Wall Street a închis la cel mai mic nivel din ultimele opt luni
0Bursele din întreaga lume au deschis joi pe minus, după ce acţiunile de pe Wall-Street au suferit miercuri cele mai mari scăderi din ultimele luni.
Bursa de la Bucureşti a deschis sesiunea de joi în scădere, în linie cu bursele europene, după ce acţiunile de pe Wall-Street au suferit cele mai mari scăderi din ultimele luni. Temerile investitorilor privind creşterea dobânzilor, a inflaţiei dar şi tensiunile comerciale au dus la această evoluţie.
Pieţele asiatice au deschis şedinţa de joi în scădere, influenţate de Wall Street, care a închis şedinţa de miercuri la cel mai scăzut nivel din februarie.
Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 3,9%, cea mai mare cădere din martie, iar indicele chinez Shanghai Composite a ajuns la cea mai redusă valoare din 2014, cu 3,9% mai puţin. In Coreea de Sud indicatorul Kospi a pierdut 3,4%, iar indicele australian S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,4%.
Piaţa americană a suferit o cădere puternică la închiderea de miercuri, generată de temerile legate de inflaţie, tensiuni comerciale, randamentele titlurilor de stat şi evoluţia dobânzilor, astfel încât indicele S&P a căzut cu 3,29%, cea mai mare depreciere din februarie.
„Este, probabil, începutul unei corecţii”, spune Oliver Pursche, vicepreşedinte şi strateg şef la Bruderman Asset Management în New York.
Cea mai mare cădere au suferit-o companiile din tehnologie, indicele S&P tehnologic înregistrând o depreciere de 4,77%, cea mai mare din 2011.
Preşedintele Donald Trump, care a marcat prin mesaje pe Twitter ascensiunea fulminanată a pieţelor din acest an, a învinovăţit Rezerva Federală – Fed şi creşterea dobânzilor. „Este o corecţie pe care o aşteptăm de mult timp, dar chiar nu sunt de acord cu ceea ce Fed face”, a spus Trump reporterilor înaintea unei întâlniri politice în Pennsylvania.
Bursa americană se află în cea mai îndelungată perioadă de creştere pe care a avut-o vreodată, începută în martie 2009. De atunci indicele S&P a crescut de patru ori, ceeac e face ca mulţi investitori să se întrebe când se va sfârşi această cursă.
Miercuri, la închiderea sesiunii, indicii Dow Jones şi S&P 500 au avut cea mai mare scădere din februarie încoace, de mai mult de 3 la sută şi Nasdaq a avut cea mai slabă şedinţă de tranzacţionare din ultimii doi ani, pierzând peste 4 la sută, potrivit Reuters.
„S&P 500 arată foarte slab şi negativ şi asta aduce temeri investitorilor,” a declarat Michaeol Matousek, agent principal al U.S. Global Investors.
Companiile de tehnologie au fost printre cele mai afectate, potrivit Business Insider.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, recent, că riscurile din sistemul financiar mondial au crescut în ultimele şase luni şi ar putea să se accentueze în mod semnificativ dacă presiunile de pe pieţele emergente vor escalada sau tensiunile din relaţiile comerciale vor continua să se amplifice.