Victoria Syriza, posibil ghinion pentru băncile greceşti din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras

Rolul pe care băncile greceşti îl joacă în sistemul bancar românesc va fi tot mai mic, spune pentru Adevărul Financiar Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners.

Victoria Syriza în alegerile de la Atena şi criza francului elveţian sunt doar doi dintre factorii care accelerează diminuarea cotei de piaţă a băncilor elene în România, apreciază bancherul.

În urmă cu un deceniu, Lionăchescu a fost director general adjunct la Bancpost, controlată de banca grecească Eurobank, iar înainte de criză a fost pe punctul de a-şi vinde compania de investiţii către o altă bancă grecească, Piraeus Bank.

La jumătatea anului trecut, băncile greceşti (Eurobank/ Bancpost, Piraeus Bank, National Bank of Greece/ Banca Românească) deţineau 12,5% din activele sitemului bancar în ansamblu.

Acţiunile principalelor instituţii de credit din Grecia au început săptămâna cu stângul, valorea acestora scâzând, în medie, cu peste 25% într-o singură zi. Piraeus Bank, una dintre principalele bănci, a pierdut jumătate din valoare de luni până miercuri.

Syriza creează emoţii

Evident, această fugă a investitorilor are o importantă componentă emoţională, fiind alimentată de avalanşa de declaraţii ale noului premier Alexis Tsipras care transformă azi în realitate tot ceea ce până ieri era un vis urât. Tispras a oprit procesele de privatizare şi va creşte cu 10% venitul minim.

Dacă aversiunea faţă de acţiunile băncilor va continua şi după ce emoţiile se vor vor fi sfârşit, atunci acestea vor avea o mare problemă, afirmă Doru Lionăchescu, pentru Adevărul Financiar.

  Citeşte mai mult pe acest subiect în Adevărul Financiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite