Vânzările şi cererea de produse industriale au crescut în primele opt luni, dar au scăzut în luna august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comenzile noi din industrie au înregistrat în primele opt luni un avans de 6,1%, stimulat în special de creşterile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor intermediare, iar cifra de afaceri a urcat cu 8,9%, ajutată de industria prelucrătoare şi cea extractivă. În luna august, însă, cifrele de afaceri au scăzut faţă de iulie, arată datele INS.

Astfel, în primele opt luni, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a avut cu 29,4% mai multe comenzi, industria bunurilor intermediare cu 8,1%, cea a bunurilor de uz curent cu 7,6%, iar industria bunurilor de capital cu 3,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Afacerile din industria prelucrătoare au avansat cu 9%, iar în industria extractivă cu 8,1%.

"Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (+24,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,7%), industria bunurilor intermediare (+8,5%), industria bunurilor de capital (+8,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,3%)", se arată în comunicatul INS.

Comenzi şi vânzări mai puţine în august

În august, comenzile noi din industrie atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, au scăzut cu 13,1% faţă de iulie, pe fondul reducerilor din industria bunurilor de uz curent (-15,6%), a bunurilor intermediare (-13,8%) şi a bunurilor de capital (-12,8%).

Pe de altă parte, s-au consemnat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,1%).

Cifra de afaceri din industrie a scăzut pe total cu 12,3%, ca urmare a reducerilor din industria prelucrătoare cu 12,7% şi din industria extractive cu 2,4%.

Au fost consemnate scăderi în industria bunurilor de capital (-26,6%), a bunurilor intermediare (-8,7%), a bunurilor de uz curent (-7,7%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,1%).

Singura care a avut rezultate în creştere a fost industria energetică, cu 3,8%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite