Tarom a înregistrat pierderi de 28,6 milioane lei în primul semestru. Noua conducere acuză vechiul management de rezultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorul aerian de stat Tarom a raportat pentru primul semestru pierderi de 28,6 milioane lei (peste 6 milioane euro), de opt ori mai mari faţă de nivelul prevăzut în bugetul de venituri si cheltuieli, din cauza anulării sau întârzierii unor curse, care au generat penalităţi neplănuite şi reducerea veniturilor, dar şi pe fondul performanţei slabe a conducerii executive din primele trei luni ale anului, a anunţat compania.

Bugetul de venituri şi cheltuieli prevedea, pentru prima jumătate a acestui an, o pierdere de 3,4 milioane lei.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al operatorului a inclus o pierdere de 3,4 milioane de lei pentru prima jumătate a anului, dar numai în primul trimestru compania a înregistrat un rezultat negativ de 49,9 milioane de lei, care a fost însă diminuat pe parcursul următoarelor trei luni.

Oficialii companiei subliniază că, în domeniul aviatic, primul trimestru al anului este cel mai slab şi că, în această perioadă, companiile aeriene inregistreaza cele mai reduse venituri.

Compania a consemnat pierderi neprevăzute, generate în special de problemele tehnice care au condus la anularea sau întârzierea anumitor curse, determinând astfel plata unor penalităţi neplanuite şi reducerea veniturilor.

Tarom acuză totodată fosta conducere executivă din perioada ianuarie - martie 2016 de „performanţă slabă“, care ar fi avut „un impact negativ asupra rezultatelor financiare“.

“De altfel, acesta a fost şi unul din motivele pentru care, în martie, consiliul de administraţie a decis să facă schimbări în echipa de management“, precizează transportatorul aerian.

În prezent, noua echipă de conducere a Tarom şi consiliul de administraţie au demarat procedurile necesare pentru modernizare flotei, eficientizarea operaţiunilor, îmbunătăţirea serviciilor, deschiderea de noi rute şi conturarea unei noi strategii de marketing care să atragă mai mulţi pasageri, precizează reprezentanţii Tarom.

„Este bine cunoscut faptul ca, în aviaţie, a doua jumătate a anului este cea mai profitabilă, acoperind sezonul de vârf pe timpul verii şi luna decembrie. Având în vedere acest lucru şi măsurile de mai sus vizate de conducerea Tarom, suntem încrezători că, la final de an 2016, nivelul pierderilor nu va depăşi suma prevăzută în bugetul aprobat de Guvern, şi anume 6,9 milioane lei“, precizează compania. 

Compania Tarom are o flotă de 23 de avioane formată din trei mărci diferite, Airbus, ATR şi Boeing, cu o medie de vârstă de peste 15 ani, situaţie care măreşte semnificativ costurile de întreţinere şi operare. Gradul mediu de încărcare al aeronavelor Tarom a fost anul trecut de circa 68%.

Tarom a încheiat anul 2015 cu o pierdere netă de 27,4 milioane de lei (6,1 milioane euro), în scădere faţă de pierderea raportată în 2014 de 25 de milioane de euro, arată datele raportate de companie la Ministerul Finanţelor.

Ţinta companiei era să treacă pe profit încă de anul trecut. Planul de management, aprobat în 2013 sub comanda managerului privat Christian Heinzmann, arăta că Tarom urma să înregistreze un profit de 92 milioane de lei.

Consiliul de Administraţie al transportatorului naţional aerian Tarom a numit pe 4 august un nou director general al companiei, pe Dan Iulius Plaveti, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în perioada 2010-2012. El va ocupa funcţia temporar până la finalizarea procedurilor de selecţie a directorului general.

Plaveti îl înlocuieşte în funcţie pe Gabriel Stoe, care fusese director interimar după demiterea lui Christian Heinzmann.

De asemenea, Tarom a raportat pentru 2015 o cifră de afaceri de 1,136 miliarde lei în uşoară scădere faţă de 2014, când afacerile operatorului au fost de 1,138 miliarde lei.

Compania avea la sfârşitul anului trecut  circa 1.900 angajaţi.

Datoriile Tarom la sfârşitul lui 2015 au depăşit 228,7 milioane lei, în scădere faţă de cele din 2014, când se ridicau 250,7 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite