Statul român a pierdut procesul cu Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris în care cerea daune de peste 830 de milioane de euro
0Statul român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Tribunalul de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud în care cerea daune de 834 de milioane de euro, scrie Agerpres.ro, care citează surse din domeniu. Mai mult, trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.
Reamintim, Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE) a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro şi de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.
Statul a mai pierdut până acum şi procesele intentate celorlalţi doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ şi E.ON.
„Statul român a demarat acest proces după ce un control al Curţii de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul că investitorii nu şi-au respectat contractele de privatizare. Însă cei de la Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care să susţină rapoartele, astfel că statul a pierdut, rând pe rând, procesele cu companiile care au cumpărat filiale Electrica“, scrie sursa citată.
Sentinţa potrivit căreia statul a pierdut procesul intentat Enel a fost dată săptămâna trecută, iar SAPE este acum obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro. „Din cele 24 de capete de cerere formulate în aprilie 2013, 17 au fost respinse, iar restul au fost fie prescrise, fie considerate de competenţa altor instanţe“, au mai spus sursele citate.
În România, compania italiană Enel deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, respectiv sudul Munteniei, Banat şi Dobrogea.
Filiala din Oltenia a fost cumpărată de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemţii de la E.ON.
SAPE s-a desprins din Electrica şi deţine participaţiile minoritare ale statului la filialele deja privatizare. De asemenea, compania a fost desemnată recent să participe din partea statului la formarea fondului de investiţii în energie împreună cu Rompetrol.