CEZ a câştigat „majoritatea“ cauzelor în procesul deschis de Electrica la Curtea de Arbitraj de la Paris. Grupul era acuzat de nerespectarea clauzelor de la privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEZ administrează reţeaua de distribuţie din Oltenia
CEZ administrează reţeaua de distribuţie din Oltenia

Curtea Internaţională de Arbitraj din Paris a respins „majoritatea“ pretenţiilor Electrica şi ale Societăţii de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE) în procesul în care au solicitat CEZ daune de 82 milioane euro pentru nerespectarea unor clauze din contractul de privatizare a Electrica Oltenia, informează grupul energetic ceh.

CEZ nu a precizat care sunt pretenţiile la care partea română a avut câştig de cauză, nici dacă trebuie să plătească vreo sumă de bani sau vreo parte trebuie să plătească cheltuieli de judecată.

În 2013, Electrica şi-a majorat pretenţiile faţă de CEZ de la 18 la 82 milioane euro, acuzând grupul ceh că a încălcat contractul de privatizare, în special în ceea ce priveşte obligaţia de a transmite informaţii.

Procesul a fost deschis de compania de stat Electrica, dar a fost preluat de Societatea de Administrare pentru Participaţii în Energie (SAPE).

SAPE a fost înfiinţată anul trecut prin divizarea parţială a Electrica SA şi cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.

SAPE a preluat litigiile în care era implicată Electrica.

Electrica a iniţiat acţiuni la Curtea de Arbitraj din Paris şi împotriva Enel şi E.ON, companii care au cumpărat în 2005 filiale ale distribuitorului de energie deţinut de stat. Penalităţile cerute de Electrica de la Enel (Italia), E.ON (Germania) şi CEZ se apropie de 2 miliarde euro.

CEZ a plătit în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o participaţie de 51%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite