Sfaturi pentru accesarea de fonduri europene în 2016. Cum să îndeplineşti condiţiile cerute de finanţatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitanţii de fonduri europene trebuie să ţină cont la elaborarea proiectelor de toţi paşii necesari pentru eligibiliatea şi apoi obţinerii fondurilor. Dacă eligibilitatea este recomandată de a fi făcută de către fiecare solicitant, scutind astfel eventuale pierderi financiare, în etapa a doua, care presupune studiu de fezabilitate şi realizarea bugetului, apelarea la un consultant facilitează aprobarea facilă a finanţatorilor.

Sfaturi pentru accesarea de fonduri europene în 2016. Analiza condiţiilor de eligibilitate şi administrative

Încă din prima etapă, cei care doresc să aplice pentru obţinerea de finanţări nerambursabile trebuie să fie atenţi pentru respectarea condiţiilor de eligilibilitate şi administrative cerute prin ghidul de finanţare.

Astfel, pentru a evita iniţierea unui demers care presupune cheltuieli semnificative de timp şi bani, proiectul trebuie iniţiat corespunzător încă din prima fază. În funcţie de specificul proeictului, solicitantului i se solicită forma de consitituire (ONG, autoritate publică, microintreprindere, IMM, întreprindere mare), vechimea (minim 1-2 ani), profitabilitatea (să fi obtinut profit din exploatare în anul precedent depunerii proiectului), activitatea (codul CAEN) pentru care se solicită finanţare, reprezentantul legal şi lipsa datoriilor în certificatele de atestare fiscală - trebuie îndeplinite în stricta concordanţă cu specificaţiile din ghidurile de finanţare.

Din punct de vedere al respectării condiţiilor de eligibilitate ale proiectului, solicitantului i se cer în primul rând atingerea obiectivelor programului de finanţare. Aceasta înseamnă respectarea condiţiilor cu privire la terenul sau clădirea prevăzute în proiect (experienţa şi numărul angajaţilor pentru gestionarea proiectului).
Partea financiară constă din modul de susţinere a cheltuililor investiţionale şi operaţionale şi valoarea indicatorilor aferenţi în funcţie de durata de implemnetare (2-4 ani de la aprobare) şi realizarea puncatajului impus în grilele de evaluare tehnico-financiare.

Prima fază se încheie cu obţinerea tuturor avizelor, certificatelor, declaraţiilor şi documentelor în formatul, valabilitatea şi conţinutul solicitate de programul de finanţare.
Solicitantul trebuie să fie conştient că neîndeplinirea oricări condiţii enumerate mai sus conduce la respingerea proiectului încă din etapa de evaluare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii, sumele cheltuite nefiind rambursabile.

Sfaturi pentru accesarea de fonduri europene în 2016. Stabilirea şi verificarea obiectivelor SMART

Pentru a beneficia de finanţare prin intermediul programelor europene, solicitantul trebuie să cunoască ce anume se urmăreşte prin diversele măsuri ale Uniunii Europene.

Evaluarea se face prin aşa numitele obiective SMART, şi punctajului acordat de către evaluatori sau rezultatele implementării proiectului:
•    Specifice – în funcţie de rezultatul dorit;
•    Măsurabile – pot fi cuantificate cantitiativ şi/sau calitativ;
•    de Atins – sunt realiste şi pot fi atinse prin implementarea proiectului;
•    Relevante – contribue la impactul vizat prin proiect;
•    Timp – rezultate obţinute în interval prevăzut în contractul de finanţare

Sfaturi pentru accesarea de fonduri europene în 2016. Corelarea obiectivelor proiectului cu planificarea activităţilor

Planificarea unor activităţi precum organizarea licitaţiilor, achiziţiilor, realizarea dosarele de plată, a cererilor de rambursare, publicitatea şi auditul proiectului sunt esenţiale pentru bunul mers al aprobării unui proiect. Acestea trebuie prezentate într-o înşiruire logică şi în corelare cu obiectivele proiectului.

Sfaturi pentru accesarea de fonduri europene în 2016. Fundamentarea şi prezentarea proiectului.

Punctul unde apelarea la un consultant este obligatorie îl constituie elaborarea planului de afaceri, a memoriului justificativ şi/sau a studiului de fezabilitate. Acestea contează la stabilirea puinctajului după care va fi evaluat în final proiectul.

Sfaturi pentru accesarea de fonduri europene în 2016. Greşeli în realizarea bugetului

Numeroase greşeli se strecoar în etapă de realizare a bugetului proiectului, cele mai frecvent întâlnite fiind încadrarea greşită a cheltuielilor în eligibile şi neeligibile, nerespectarea plafoanelor pentru anumite tipuri de cheltuieli (10% din valoarea proiectului cheltuieli cu achiziţionarea terenului, 50% cheltuieli cu realizarea construcţiei, 10% cheltuieli de consultanţă şi proiectare et.c), supraevaluarea nejustificată a unor cheltuieli, aplicarea TVA-ului unor cheltuieli netaxabile, depăşirea limitelor de buget, lipsă bugetarii unor cheltuieli necesare implementării proiectului şi erori în calcularea liniilor de buget.

Solicitantul ar trebui să acorde o atenţie ridicată realizării bugetului, fiind una dintre primele sarcini ale acestuia.

Antreprenorii, fermierii si alti beneficiari de fonduri UE vor putea evita mai usor penalizarile financiare din afacerile cu bani europeni, cu ajutorul Ghidului de prevenire a neregulilor in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, publicat, luni, de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite