Se întorc „băieţii deştepţi“ din energie? Furnizorii de electricitate cer reintroducerea contractelor bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai cunoscut caz din perspectiva contractelor bilaterale este cel al producătorului de energie Hidroelectrica, care a vândut energie direct, prin contracte bilaterale, mai multor beneficiari, la preţuri sub media pieţei FOTO Adevărul
Cel mai cunoscut caz din perspectiva contractelor bilaterale este cel al producătorului de energie Hidroelectrica, care a vândut energie direct, prin contracte bilaterale, mai multor beneficiari, la preţuri sub media pieţei FOTO Adevărul

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) cere autorităţilor reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct pe bursa de energie, argumentând că interzicerea acestor tipuri de acorduri distorsionează piaţa şi preţurile şi blochează investiţiile în sector.

„Interzicerea contractului bilateral negociat direct (...) situează producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi de pe pieţele externe. Toate ţările din Uniunea Europeană care au burse de energie puternic dezvoltate nu au considerat că bursa poate substitui integral, fără consecinţe negative, tranzacţiile încheiate pe piaţa angro prin negociere direct“, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţie, citat de Mediafax.

Cel mai cunoscut caz din perspectiva contractelor bilaterale este cel al producătorului de energie Hidroelectrica, deţinut de stat. Compania a vândut energie direct, prin contracte bilaterale, mai multor beneficiari, la preţuri sub media pieţei, ceea ce i-a cauzat pierderi masive. Ca urmare a pierderilor generate de contractele bilaterale, Hidroelectrica a intrat în 2012 în insolvenţă.

AFEER menţionează că, de la momentul în care au fost interzise contractele bilaterale pe bursa de energie, în urmă cu un an şi jumătate, se constată o migrare a tranzacţiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt, situaţie ce distorsionează preţul de referinţă pe piaţa angro, cu consecinţe negative asupra ofertării unui preţ corect pentru energia electrică furnizată consumatorilor.

De asemenea, pe termen mediu şi lung vor fi afectate investiţiile în capacităţile de producţie a energiei, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii în alimentarea cu energie electrică la preţuri sustenabile.

"AFEER semnalează şi blocarea investiţiilor în sectorul energetic, în special pe segmentul de producere de energie. Dezvoltatorii de proiecte nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor", se precizează în comunicat.

Din asociaţie fac parte companii ca Alpiq, Alro, CEZ, Axpo, E.ON, Enel, Electrica, Complexul Energetic Oltenia, GDF SUEZ Energy România, Grivco, Hidroelectrica, OMV Petrom, Tinmar şi Rudnap.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite