Remus Borza: „Bacteria ucigaşă” de pe Olt a „mâncat” 400 de milioane de euro
0Hidroelectrica nu a găsit bani să retehnologizeze centralele de la Vidraru, Bicaz, Mărişel şi Râul Mare, "bijuteriile coroanei" şi cele mai importante după cele de la Porţile de Fier şi Lotru, însă în 2001 a găsit bani pentru retehnologizarea celor de pe Olt, care au ajuns să coste în final 400 de milioane de euro, a declarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica
"La aceste patru centrale durata de exploatare este de 50 de ani, de două ori peste nivelul optim de 22 de ani. S-a descoperit în schimb bacteria ucigaşă de pe Olt, care mănâncă din oţelul prost turnat. Hidrocentralele de pe Olt au fost date în folosinţă în 1999, dar în 2001 s-au dat lucrări pentru retehnologizare, care au costat iniţial 123 de milioane de euro. În final, retehnologizarea a ajuns la 400 de milioane de euro, date printr-un contract direct", a afirmat Borza la un forum energetic.
Borza a spus că centralele în cauză furnizează 40% din serviciile de sistem oferite de Hidroelectrica.
El a mai spus că "ne îmbătăm cu apă rece" atunci când se vorbeşte despre proiecte precum centrală de acumulare prin pompaj de la Tarniţa şi realizarea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, deoarece în România există acum un excedent de 12 TWh, care nu poate fi consumat sau exportat.
"Producătorii ar trebui să renunţe la noile proiecte şi să le retehnologizeze pe cele vechi", a completat el.
Borza a fost contrazis de către Corneliu Ditescu, directorul termocentralei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia. "Ne furăm căciulă dacă facem acum retehnologizări, pentru că nu obţinem decât creşteri slabe de randament. Trebuie altceva", a afirmat el.