Proiect pentru modificarea legii cashback. Plata cu cardul, obligatorie numai pentru magazinele cu afaceri peste 50.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plata card pos p o s credit cumparaturi shutterstock

Deputaţii USR Claudiu Năsui şi Cosette Chichirău au depus un proiect de lege de modificare a legii cashback, care prevede că numai magazinele cu afaceri peste 50.000 de euro vor fi obligate să deţină POS prin care să permită plata cu cardul, iar avansul care poate fi acordat clienţilor să nu depăşească 100 de lei.

La începutul acestui an a intrat în vigoare legea cashback, care obligă firmele care se ocupă cu comerţul cu amănuntul şi care realizează anual afaceri mai mari de 10.000 de euro să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit. De asemenea, legea obligă magazinele să acţioneze ca un bancomat şi să acorde clienţilor un avans în numerar, care nu poate depăşi 200 lei, la terminalele de plată. Această tranzacţie se asimilează unei retrageri de numerar de la bancomat, iar comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

Proiectul depus de cei deputaţi modifică prevederile legii astfel încât numai firmele cu cifră anuală de afaceri de peste 50.000 de euro să fie supuse obligativităţii deţinerii unui POS pentru plata cu cardul.

De asemenea, proiectul prevede că avansul maxim pe care comercianţi îl pot acorda clienţilor va fi redus la jumătate, de la 200 de lei la 100 de lei.

image

Proiectul este susţinut inclusiv de parlamentari PSD.

Prevederile legii cashback au intrat de doar două luni în vigoare, iar micii comercianţii din mediul rural s-au plâns autorităţilor că nu au fondurile necesare pentru a cumpăra echipamentele tehnice necesare, respectiv POS-urile necesare pentru realizarea plăţilor cu ajutorul cardurilor bancare, potrivit profit.ro. Mai mult, firmele din mediul rural au reclamat şi faptul că, în practică, nu pot să ofere pentru fiecare cumpărător care solicită avans în numerar sume de până la 200 lei pentru simplul fapt că nu încasează suficient pentru a putea răspunde acestor cereri.

Potrivit iniţiatorului, Claudiu Năsui, obligativităţile precum deţinerea POS-ului ar trebui complet abrogate: „Nu e treaba statului să înveţe firme care au trecut testul pieţei cum să facă afaceri”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite