Preotul care găseşte joburi pentru şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Dorel Gălan la sediul „Micului AJOFM“ de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca FOTO Florina Pop
Preotul Dorel Gălan la sediul „Micului AJOFM“ de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca FOTO Florina Pop

Dorel Gălan e un preot clujean care, pe lângă predicile din biserică, ţine cursuri de marketing şi coordonează proiecte europene prin care îi ajută pe şomeri şi pe ţărani să-şi găsească locuri de muncă.

Pentru Dorel Gălan, un preot ortodox din Cluj-Napoca, misiunea sa nu se opreşte la ieşirea din biserică, ci dimpotrivă. Nu se sperie de birocraţia de care se lovesc toţi românii în scrierea şi accesarea de proiecte europene şi ţine cursuri în care îi învaţă pe şomeri cum să devină  mici antreprenori şi cum să-şi promoveze produsele pe piaţă.

În 2012, a încheiat un proiect european de 500.000 de euro prin care 100 de şomeri au reuşit să se angajeze, alţi 700 au fost consiliaţi în acest scop, iar 10 şi-au deschis mici afaceri. De două luni, preotul a început un alt proiect, tot cu finanţare europeană,  prin care şi-a propus să le găsească de muncă locuitorilor din mediul rural. 

Crede că oamenii sunt propriul lor produs, că trecutul şi munca lor vorbesc de la sine, sunt o carte de vizită. Însă, aşa cum „predică“ şi la cursurile de antreprenoriat, reclama este sufletul comerţului şi degeaba ai un produs bun, dacă lumea nu ştie de el şi nu ştii să-l vinzi cum trebuie. „Vânzările sunt ca şi pescuitul. Sunt la mâna hazardului. Nu ştii niciodată ce prinzi în plasă“, spune Dorel Gălan.

Afaceri la ţară, dar nu în agricultură

Una dintre preocupările sale principale pentru anul care tocmai a început este dezvoltarea unui proiect lansat la sfârşitul lui noiembrie 2012 numit „Cariera în rural“. Scopul? „Ne propunem ca 12 persoane din mediul rural să îşi deschidă propria lor afacere în domenii care nu ţin de agricultură. Un exemplu ar fi o pensiune sau o afacere de vânzare a produselor de ţesătorie“, explică preotul care, când nu se ocupă de şomeri, slujeşte la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cartierul clujean Grigorescu.

Proiectul, finanţat prin Fondul Social European – POSDRU cu 2,1 milioane de lei (circa 47.000 de euro), pe o durată de 16 luni, va ajuta tinerii şomeri, femeile şi persoanele care vor să muncească din şase comunităţi din judeţul Cluj. În cifre, grupul ţintă înseamnă 300 de persoane care vor fi selectate, consiliate profesional şi ajutate să-şi găsească un job. 120 dintre acestea vor face cursuri de formare, iar altele 12 vor fi sprijinite să-şi deschidă afaceri, aşa cum au făcut-o alţi 10 şomeri din judeţul Cluj.

Maria Szabo (45 de ani), contabilă de profesie, este unul dintre şomerii clujeni pe care preotul i-a convins să-şi deschidă un business. Şi ca să le arate că se poate şi pe vremuri de criză i-a dus, toamna trecută, într-o excursie în Spania ca să vadă cum se descurcă micii întreprinzători de acolo.

Curcile şi trainingul, în Spania

Experienţa spaniolă şi cursurile de marketing ţinute de preot au determinat-o pe Maria Szabo să aibă mai multă încredere în propriile forţe şi să-şi transforme hobby-ul, care de trei ani aduce un venit suplimentar în casă, într-un business. Oricât de amuzant sună pentru orăşeanul obişnuit cu betoanele, doamna creşte curci pentru familia sa, prieteni şi vecini.

La începutul verii cumpără câte 20 de pui de curcă aduşi din Ungaria pe care îi hrăneşte doar cu cereale (grâu, porumb, floarea-soarelui), fără hrană care să conţină chimicale. Într-un cuvânt, creşte curcani cum fac ţăranii. Numai că ea o face cu acte (PFA).

Clujeanca spune că, la maturitate, un exemplar de curcă ajunge la 16-20 de kilograme şi, cum vinde kilogramul de curcan la 20 de lei în viu şi 23 de lei tăiat, asta înseamnă că un exemplar costă între 368 şi 460 de lei. 

15 dintre cele 20 de păsări le vinde, asta înseamnă un venit între 5.520 şi 6.900 de lei. Mâncarea păsărilor o costă lunar cam 600 de lei, ceea ce înseamnă cam 3.000 de lei pentru 5 luni. Asta la un calcul simplu pe hârtie, fiindcă în realitate apar şi alte cheltuieli.

„În 2012 tot ce va fi profit o să investesc în construirea unui spaţiu pentru păsări pentru că în 2013 vreau să cumpăr mai mult de 20 de curci. Ca să am profit şi să pot trăi din creşterea curcilor ar trebui să cumpăr cam 100 de exemplare. Dacă lucrurile vor merge bine, am de gând să caut un magazin unde să-mi desfac marfa“, explică Maria Szabo, care locuieşte la casă în cartierul clujean Iris.  

CV de preot 

Dorel Gălan (35 de ani) este preot de 11 ani şi de câţiva ani se implică în proiecte de zeci de mii de euro prin care ajută oamenii. Prin ultimul proiect coordonat, cel în valoare de jumătate de milion de euro, a deschis şi un mic sediu în centrul Clujului, sediu care aduce cu un mic AJOFM pentru că acolo se ţin cursuri de antreprenoriat şi şomerii pot vorbi cu un consilier psihologic care îi ajută să vadă ce alte aptitudini au şi ce cursuri de reconversie profesională li s-ar potrivi. Optimist, cu o gândire mai mult decât occidentală faţă de colegii săi cu sutană, Dorel Gălan spune că proiectele europene în care e implicat sunt o extensie a activităţii sale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite