Premieră: Energia produsă la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi vândută înaintea obţinerii licenţei şi chiar în afara bursei OPCOM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară de la Cernavodă produce acum 18% din consumul naţional cu două reactoare. Cu patru ar putea ajunge la 36-40%   FOTO Adevărul
Centrala nucleară de la Cernavodă produce acum 18% din consumul naţional cu două reactoare. Cu patru ar putea ajunge la 36-40%   FOTO Adevărul

Statul român analizează acordarea unor măsuri de sprijin pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4, printre care şi posibilitatea de a vinde energia înainte ca unităţile să obţină licenţa de producţie, se arată în Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, publicată pe site-ul Nuclearelectrica.

Documentul va fi supus spre aprobare în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Nuclearelectrica (SNN) din data de 22 august 2014, conform solicitării Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA.

Documentul arată că proiectul ar enevoie să primească sprijin din partea statului, având în vedere valoarea ridicată a investiţiei şi contextul actual al pieţei de energie, care nu este propice investiţiilor în proiecte mari.

„În contextul economic actual şi al pieţei de electricitate care nu oferă condiţii suficiente pentru realizarea investiţiilor în proiectele mari de infrastructură energetică, necesare sectorului energetic, cu impact major în revigorarea economică a României, coroborat cu specificitatea tehnologiilor energetice cu emisii reduse de carbon, adesea caracterizate prin necesar de capital intensiv şi durate mari de realizare, se pune problema necesităţii unor mecanisme-suport care să faciliteze realizarea investiţiilor mari de infrastructura energetică, bazate pe principiile pieţei libere de energie şi cu respectarea reglementărilor europene privind transparenţa, competiţia şi ajutorul de stat“, se arată în Strategie, potrivit Agerpres.ro.

Ajutor de stat

Astfel, în prezent se află în analiză măsuri precum: „(i) posibilitatea contractării, de către societatea de proiect, a energiei electrice înainte de obţinerea licenţei de producător, atât pe platforma OPCOM cât şi în afara acesteia şi (ii) dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenţă), model utilizat în cadrul reformei pieţei de electricitate din Marea Britanie, care are în vedere susţinerea investiţiilor din domeniul energetic în capacităţi de producţie cu emisii reduse de carbon“, se mai precizează în Strategie.

În acest moment legislaţia nu permite vânzarea energiei decât pe bursa de profil OPCOM, şi nu în afara ei.

O altă modalitate de a susţine această investiţie este posibilitatea garanţiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finanţării investiţiilor mari de infrastructură energetică, care aduc plus valoare în plan economic şi social, mai precizează documentul citat.

Statul român va deţine minim 30% din compania mixtă care va realiza reactoarele şi maxim 49%.

Compania Ernst & Young va acorda consultanţă financiară Nuclearelectrica pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă în cadrul unui contract în valoare de 205.000 euro, fără TVA, potrivit unui anunţ de atribuire postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Statul român negociază cu China General Nuclear Power Group.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite