Prăbuşirea preţului ţiţeiului afectează afacerile operatorilor petrolieri. Rompetrol Well Services a avut o pierdere de 2,15 milioane lei, în 2015

Prăbuşirea preţului ţiţeiului afectează afacerile operatorilor petrolieri. Rompetrol Well Services a avut o pierdere de 2,15 milioane lei, în 2015

Compania arată că prăbuşirea preţului barilului de petrol a generat efecte în lanţ FOTO Guliver / Getty Images

Compania de servicii la sondă Rompetrol Well Services (PTR) a înregistrat anul trecut o pierdere de 2,15 milioane lei - după ce, în 2014, a avut un profit net de 8,85 milioane lei -, din cauza problemelor generate de scăderea preţului ţiţeiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rompetrol Well Services, controlată de grupul KMG International, a consemnat afaceri în scădere cu 43%, de 49,97 milioane lei, potrivit rezultatelor anuale preliminare transmise luni Bursei de Valori Bucureşti. Veniturile din exploatare s-au redus cu 43,4%, de la 88,5 milioane lei la 50,1 milioane lei. Totodată, cheltuielile din exploatare s-au diminuat cu 32,6%, la 53,97 milioane lei, scrie Mediafax.

„Activitatea operaţională a companiei a fost în mod real afectată de contextul economic global în industria de petrol şi gaze, factorul determinant fiind scăderea drastică a preţului petrolului brut. Efectele scăderii preţului petrolului – amânarea proiectelor importante de explorare şi producţie a hidrocarburilor, convenţionale sau neconvenţionale, reducerea investiţiilor, diminuarea severă a cererii pentru servicii la sondă – s-au resimţit din plin şi în pieţele pe care este activă compania”, se arată într-un comunicat.

Compania arată că prăbuşirea preţului barilului de petrol a generat efecte în lanţ, principalii operatori petrolieri reducându-şi semnificativ bugetele operaţionale şi de investiţii.

Grupul KMG International, controlat de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, deţine în România rafinăriile Petromidia şi Vega. La finele anului trecut, KMG International deţinea 73% din acţiunile Rompetrol Well Services, alt acţionar semnificativ fiind fondul KJK, cu o participaţie de 10,68%. Acţiunile Rompetrol Well Services, listate la Bursa de Valori Bucureşti, erau cotate vineri la 0,35 lei/titlu, capitalizarea companiei fiind de 97,36 milioane lei.
citeste totul despre: