Oamenii de afaceri din România cer măsuri imediate Guvernului, pentru a compensa pierderile de după votul pro-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri din România şi exportatorii cer premierului şi preşedintelui să iniţieze consultări la nivel naţional şi european, pentru a fi luate măsuri care să ajute firmele exportatoare în Marea Britanie.

Asta, în condiţiile în care firmele româneşti care au încheiat contracte de export pentru UK şi au de încasat facturi se confruntă cu o situaţie considerată „caz de forţă majoră“ şi solicită un mecanism legal prin care să fie compensate parţial pierderile financiare.

Potrivit News.ro, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) cer Guvernului să asigure împreună cu EximBank instituirea în regim de urgenţă a unui mecanism legal care să asigure compensarea parţială a acestor pierderi financiare şi continuitatea activităţii firmelor, păstrarea locurilor de muncă şi chiar a pieţei pe care exportă.

„AOAR şi ANEIR reamintesc că exporturile realizate de companiile autohtone, esenţiale pentru asigurarea echilibrului balanţei comerciale se realizează cu marje minime de profit, marje ce nu permit în cele mai multe cazuri suportarea unor costuri suplimentare cum sunt cele generate de o fluctuatie de 10-15% a cursului de schimb liră/leu, fluctuaţii înregistrate în aceste zile pe piaţa internaţională“, a transmis, marţi, mediul de afaceri.

Cele două asociaţii solicită preşedintelui şi premierului să propună şi să  negocieze la nivelul şedinţei Consiliului European de marţi, 28 iunie, şi la viitoarele întâlniri la nivelul celor 27 ţări membre ale UE, să fie extins şi finanţat suplimentar Fondul de Solidaritate pentru finanţarea unor măsuri compensatorii pentru angajaţii afectaţi de relocarea unor companii.

Multe companii care operează în Marea Britanie şi-ar putea reloca activitatea, după votul pro-Brexit de joia trecută. „O astfel de măsură ar putea compensa, chiar şi partial, companiile afectate de realităţi politice şi economice asupra cărora nu au fost consultate şi nici prevenite“, mai spun oamenii de afaceri.

Asociaţiile firmelor româneşti atrag atenţia că starea de aşteptare şi amânare a luării unor decizii va putea afecta considerabil situaţia economică şi socială a ţării, putându-se genera falimente, reducerea afacerilor, precum şi pierderea de locuri de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite