Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României, la Adevărul Live: Aşteptăm ca noul Guvern să dea drumul cât mai repede la investiţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, invitat la Adevărul Live          FOTO Eduard Enea
Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, invitat la Adevărul Live          FOTO Eduard Enea

Noul Guvern ar trebui să facă o analiză asupra măsurilor fiscale luate anterior de autorităţi, să vedem care sunt sustenabile sau nu, iar Executivul ar trebui să dea drumul cât mai repede la investiţii, a declarat, la Adevărul Live, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Despre infrastructura de transport

Până la realizarea de noi investiţii, noi trebuie să fim atenţi să nu pierdem alte investiţii. Dacia-Renault deja spune de mult timp că are nevoie de Coridorul IV, mă refer la cel original, nu pe unde doreau apoi să îl mute. Autostrada Sibiu-Piteşti este necesară. Sunt necesare investiţii pentru a conecta toate regiunile ţării pe axele Nord-Sud, Est-Vest. Noi nici autostrada Piteşti-Constanţa nu o avem, că ne împiedicăm de Centura Bucureştiului. La fel, trebuie atenţie în privinţa Dunării. Trebuie să avem ca în Germania, nu poţi să treci la Bonn cu caiacul peste Rin că te loveşte vaporul cu marfă. La noi e o poezie.

Propunerea României ca agendă G20

Am participat la reuniunea G20 şi am propus ca proiect G20 realizarea Coridorului VII european, mai exact Dunărea. Şi mai exact conectarea statelor G20 prin intermediul Dunării. În vest avem Marea Britanie, se pot conecta toate statele dezvoltate de pe traseul Dunării. În nordul Mării Negre avem Rusia, în sudul Mării Negre avem Turcia, ambele sunt membre G20. Mai departe, putem ajunge până în Indonezia.

În Germania, statul şi-a făcut deja datoria, prin Duisburg, port la Rin, se tranzitează anual 130 de milioane de tone, mai mult decât toate porturile adunate din Austria până la Constanţa, inclusiv.

Nu este greu ca toţi miniştrii statelor europene care sunt tranzitate de Dunăre să fie puşi la aceeaşi masă, plus că Dunărea nu are probleme de expropriere. Trebuie asigurată o adâncime minimă de 2,5 metri în fiecare zi.

Forţa de muncă, principala problemă a firmelor

Dacă până acum spuneam că birocraţia este principala piedică în dezvoltarea firmelor, acum a ajuns forţa de muncă specializată. La noi învăţământul este paralel cu necesarul din piaţă. Trebuie să o spunem pe cea dreaptă, sistemul şi-a dezvoltat anticorpi, sunt profesori care nu vor să-şi piardă catedre, de exemplu. Nu trebuie să facem la Constanţa agricultori şi sudori de nave la Piatra Neamţ.

Este nevoie de reorientarea exporturilor în afara UE

Este nevoie de o resetare a exporturilor României, noi exportăm 70% în Uniunea Europeană, alţi 15% sunt în ţări UE non-comunitare şi doar 15% în restul planetei. Tratăm prea superficial restul lumii. Dacă rămânem aşa, doar cu comerţ intra-comunitar există riscul să rămânem doar ca economie de subcontractori.

Trebuie să regândim diplomaţia. Noi avem ambasadă la Bratislava, în Slovacia, avem ambasadă în Slovenia. Cred că ambasada de la Viena se poate ocupa de toate. Noi ar trebui să avem ambasadă în Ecuador, în Guyana, în Africa deja aproape că am dispărut la nivel diplomatic, iar în Asia nu mai existăm. În Qatar nu trebuie să trimiţi ambasador un horticultor, ci unul care a terminat petrol şi gaze. La fel la Riadh. În Argentina poţi să trimiţi un absolvent de agricultură, specializat pe viţa de vie, de exemplu. Trebuie să vedem şi care e profilul ţării şi să ne facem temele cu privire la marii jucători economici de acolo.

În primii 100 de exportatori mai avem doar 3 companii cu capital românesc, iar primele 100 de firme fac 50,2%. Primele 1.000 de firme acontează 82,4%, iar pe restul se bat 21.052 de firme înregistrate ca exportatori.

Eu dacă aş face mobilă şi aş exporta în Peru nu m-aş gândi să vând direct acolo, ci să caut un partener care are deja reţea de distribuţie şi, dacă îi place mobila, să îmi vândă şi mie produsele, evident contra unui comision.

Despre Codul Muncii şi legea parteneriatului public-privat

Am obosit să tot explicăm de ce nu trebuie schimbat Codul Muncii, nu am văzut oameni care să se lege de garduri şi să protesteze din cauza Codului Muncii. Codul Muncii a intrat tacit în Senat şi a ieşit modificat tot tacit, aşteptăm să fie respins în Camera Deputaţilor. Codul Muncii abia a fost adoptat acum 5 ani, nu putem să îl schimbăm când vrea fiecare lobbyst al sindicatelor.

La fel şi cu legea parteneriatului public-privat, care stă în Parlament de 10 ani. Numai aşa am putea face mari lucrări de infrastructură, vorbim şi de proiectele cu investitori din China, din zona Golfului sau chiar din SUA.

Despre aşteptările mediului de afaceri de la noul Guvern

Trebuie să ne învăţăm ca la formarea fiecărui Guvern să fim atenţi la CV-uri. Nu am interacţionat până acum cu ei, doar cu domnul Lazăr Comănescu, este diplomat de carieră şi fost ambasador în Germania. L-am cunoscut şi pe domnul Mihnea Motoc când am fost la Bruxelles, diplomat de carieră. Ne trebuie oameni care să penetreze tot ceea ce înseamnă fonduri europene, să terminăm cu programarea 2007-2013 şi să începem cât mai rapid cu exerciţiul 2014-2020.

Ar trebui ca Guvernul să intervină cât mai mult în economie prin pornirea investiţiilor, avem firme care s-au plâns că au scăzut foarte mult licitaţiile publice.

Noul Guvern ar trebui să facă o analiză cât mai repede asupra măsurilor luate până acum, să vedem dacă sunt măsuri populiste sau nu. Ar trebui ca inclusiv mediul de afaceri să fie deconectat de la aceste subvenţii.

Uşurinţa cu care s-au adoptat noi măsuri la doar o lună de la adoptarea Codului Fiscal ne face să ne temem că ar putea fi la fel de uşor modificat din nou. Oamenii de afaceri se tem că acesta va fi modificat iarăşi, iar pentru 2017 sunt alte măsuri care trebuie să intre în vigoare.

Oamenii de afaceri nu cer neapărat reducerea TVA la 20%, ci mai mult eliminată taxa pe stâlp sau acciza de 7 eurocenţi. Trebuie să vedem şi ce consum vrem să stimulăm. Este foarte bine că s-a redus impozitul pe dividende de la 16% la 5%.


De asemenea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României va comenta măsurile incluse în noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, şi despre impactul acestuia asupra antreprenorilor români. 

Miniştrii propuşi de către Dacian Cioloş încep luni audierile în comisiile din Parlament, înaintea unui vot care ar putea marca învestirea în funcţie a celui de-al 18-lea Guvern al României, format fără o majoritate clară în Parlament şi cu susţinere condiţionată din partea partidelor.

Dacian Cioloş ar putea marca marţi, la votul de învestitură din Parlament, mai multe premiere. Cea mai importantă este faptul că ar putea ajunge în fruntea primul Guvern de după 1989 care este format exclusiv din oameni fără apartenenţă politică. Cioloş este însă al treilea premier fără carnet de partid, după Mugur Isărescu şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Guvernul Cioloş va fi format din 21 de membri. Aceştia sunt:

Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe,

Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne,

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale,

Vasile Dîncu - ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice,

Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice,

Costin Grigore Borc - ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului,

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri,

Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice,

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii,

Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene,

Cristina Guseth - ministrul Justiţiei,

Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor,

Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice,

Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională,

Patriciu Achimaş-Cadariu - ministrul Sănătăţii,

Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului,

Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor,

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social,

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare,

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul,

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei primului ministru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite