INFOGRAFIE Mersul preţurilor: martie 2016, trei ani de scădere continuă a cotaţiilor la mărfurile industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din martie 2013 şi până în martie 2016, media preţurilor practicate de producătorii din industrie a mers numai în jos, lună de lună (evoluţii anualizate, adică faţă de lunile corespunzătoare din anii precedenţi), atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna martie 2016, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile la producătorii din industrie au scăzut cu 3,4%, în special ca urmare a ieftinirilor din energie.

În luna martie 2016, comparativ cu luna anterioară a anului în curs, preţurile producţiei industriale, atât pe piaţa internă, cât şi piaţa externă, au crescut însă cu 0,4%.

Scăderi maxime în cocserii şi rafinării

Cele mai mari scăderi de preţuri faţă de luna anterioară s-au înregistrat, în martie, la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu un declin de 29,9%, în industria metalurgică (-15,7%), la fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (-10,4%) şi în furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,7%).

Creşteri în industria mobilei

La polul opus, preţurile au crescut cu 6,4%, în a treia lună a anului în curs, în alte activităţi comerciale, cu 4,1% în fabricarea de mobilă şi cu 2,7% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, potrivit INS.

Preţuile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

industrie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite