Hidrosind: Reintrarea Hidroelectrica in insolvenţă ar fi lovitura de graţie dată societăţii, cu toate erorile comise de foştii administratori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractele "băieţilor deştepţi" au fost denunţate în timpul insolvenţei
Contractele "băieţilor deştepţi" au fost denunţate în timpul insolvenţei

Reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă ar fi „lovitura de graţie“ dată societăţii, cu toate erorile comise de foştii administratori ai insolvenţei, acuză, într-un comunicat, sindicatul Hidrosind.

Acesta afirmă că reluarea discuţiilor privind reintrarea, pentru a doua oară, a companiei în insolvenţă serveşte „celor care cauţă pretexte pentru spargerea Hidroelectrica şi vânzarea activelor acesteia“.

„Indiferent de motivaţii, avertizăm asupra impactului negativ asupra procedurii listării societăţii la bursă, fiindcă orice investitor serios va fi mai mult decât circumspect faţă de implicarea într-o societate asupra căreia planează spectrul unei noi insolvenţe, declaraţia venind din partea “personalităţii anului 2013 în energie” (Remus Borza – fostul administrator judiciar al companiei, nr). Ne exprimăm pe această cale speranţa ca instanţa de judecată va da câştig de cauză Hidroelectrica împotriva contestatarilor acesteia. Reîntoarcerea în insolventa ar fi lovitura de graţie dată societăţii. Acest lucru nu trebuie să se întâmple, cu toate erorile comise de foştii administrator ai insolvenţei“, mai arată Hidrosind.

Hidrosind acuză că Borza minte

Sindicaliştii contestă afirmaţiile lui Borza, cum că ar fi depus recurs la decizia de intrare în insolvenţă. Borza a afirmat că acestea ar fi cele mai periculoase pentru societate, pentru că atunci „insolvenţa nu a existat, nici contractele nu au fost denunţate“.

Hidrosind nu a înaintat recurs împotriva acestor decizii. În dosarul 26502/3/2012 de pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, singurii recurenţi sunt Alpiq Romindustries şi Alpiq Romenergie, se mai spune în comunicat.

Hidrosind susţine că nu insolvenţa era calea de rezolvare a problemelor la Hidroelectrica. „De aceea ne-am opus deschiderii procedurii insolvenţei. În data de 20.06.2012, judecatorul sindic s-a antepronunţat şi a respins ca inadmisibilă cererea de intervenţie formulată de Hidrosind împotriva deschiderii procedurii insolvenţei, următoarea cale de atac fiind opoziţia, respinsă ulterior ca lipsita de interes. Împotriva acestei decizii Hidrosind nu a formulat recurs şi nu a fost alături de “băieţii deştepţi” aşa cum tendenţios afirmă fostul administratorul judiciar“, anunţa sindicatul. 

Referitor la închiderea insolvenţei, Hidrosind precizează că a contestat doar descărcarea de gestiune a administratorului judiciar, atâta timp cât o serie de contestaţii la tabelul creanţelor nu erau soluţionate, printre ele fiind la acea dată şi creanţe salariale. 

„Băieţii deştepţi“ şi Andritz Hydro contestă tabelul creanţelor

Curtea de Apel urmează să se pronunţe asupra unor recursuri făcute de traderii Energy Holding, Alpiq, EFT şi Andritz Hydro, care a realizat modernizările la Porţile de Fier şi pe cursul inferior al Oltului. Borza spune că dacă unul singur dintre acestea va fi admis, atunci compania va reintra automat în insolvenţă.

Pagube de 1,1 miliarde de euro

În perioada insolvenţei, Borza a denunţat contractele cu traderii Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Energy Financing Team şi Europec, şi a renegociat la preţuri mai bune contractele cu clienţii industriali, respectiv Alro, Electromagnetica, Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina.

Contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi“ au prejudiciat compania de stat cu 1,1 miliarde de euro, potrivit raportului administratorului judiciar. Înţelegerea cu Alpiq RomIndustries a produs o pagubă de 422 milioane de lei, în vreme ce contractul cu Alpiq RomEnergie cu alte 427 milioane.

În privinţa Andritz Hydro, administratorul judiciar a denunţat un contract în valoare de 71,5 milioane de euro, pentru reabilitarea hidrocentralei Gogoşu, de pe Dunăre. Potriivt lui Borza, Andritz Hydro a obţinut constant, din 1997 încoace, contracte în valoare totală de peste 900 milioane de euro cu încredinţare directă din partea Hidroelectrica pentru retehnologizări.

Hidroelectrica a încheiat anul 2013 cu un profit de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani.

Mai puteţi citi:

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţă

Hidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Constantin Niţă: Licitaţia pentru construirea hidrocentralei Tarniţa va avea loc în luna februarie. Autorităţile locale să se pregătească de exproprieri

Proiectul de construire a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, va fi scos la licitaţie în luna februarie, a anunţat, luni, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. El a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru exproprierea terenurilor din zona respectivă.

Profit istoric de 900 de milioane de lei pentru Hidroelectrica, cât în ultimii 11 ani, dar livrarea de energie pentru populaţie va cauza pierderi în 2014

Hidroelectrica va realiza în acest an un profit istoric de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani adunaţi, însă de anul viitor compania va fi afectată de livrarea de energie către populaţie, care va aduce un minus de 30 de milioane de euro, în vreme ce taxa pe stâlp va produce o gaură de 40 de milioane de euro. Alte 80 de milioane de euro se duc pe apa uzinată, a afirmat, Remus Borza, în ultima sa conferinţă ca reprezentant al companiei.

Prima condamnare în dosarul Hidroelectrica: Eugen Brădean a primit trei ani de închisoare cu suspendare

Fostul director de trading din Hidroelectrica, Eugen Brădean, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare şi luare de mită. Aceasta este prima condamnare în dosarul Hidroelectrica, decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

George Cristodorescu, fost director în E.ON România, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica

George Cristodorescu, director general adjunct în cadrul E.ON România până în luna septembrie, a fost numit marţi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de energie şi citat de Mediafax.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la Londra

Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite