Hidroelectrica vrea să retehnologizeze centrala Stejaru din judeţul Neamţ, după ce instalaţiile şi-au depăşit durata de viaţă şi sunt uzate moral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Bicaz este cel mai mare lac artificial din ţară, alimentând hidrocentrala Dimitrie Leonida
Lacul Bicaz este cel mai mare lac artificial din ţară, alimentând hidrocentrala Dimitrie Leonida

Hidroelectrica va lansa o licitaţie internaţională pentru retehnologizarea Hidrocentralei Stejaru (Dimitrie Leonida), proiectul având o valoare estimată la 75 milioane euro şi o durată de aproximativ 7 ani.

Producătorul energetic a transmis la 16 mai către ANRMAP documentaţia de atribuire pentru această licitaţie, spre verificare. Contractul vizează retehnologizarea celor 6 hidroagregate, cu o putere instalată totală de 210 MW.

Hidroagregatele puse în funcţiune în perioada 1960-1962 şi-au depăşit durata normală de viaţă (22 ani), iar uzura fizică şi morală impun o retehnologizare complexă, prin reproiectarea tuturor sistemelor şi aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat în prezent pe plan internaţional, asigurând totodată şi siguranţa în exploatare a centralei, precizează compania, într-un comunicat.

Alimentarea hidrocentralei este asigurată de Lacul Izvorul Muntelui - Barajul Bicaz, judeţul Neamţ.

Contract reziliat cu BERD

„Amintim faptul că în luna martie 2013, administratorul judiciar a reziliat contractul de finanţare cu BERD pentru proiectul Stejaru, dat fiind faptul că banca a întârziat foarte mult în privinţa deciziei privind eliberarea sumelor necesare derulării contractului. Astfel, Hidroelectrica a pregătit documentaţia de atribuire a proiectului în conformitate cu OUG 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, urmând ca finanţarea proiectului să fie asigurată din surse proprii“, potrivit sursei citate.

Hidroelectrica arată că a informat deja peste 300 de companii din întreaga lume, active în domeniul hidroenergetic, despre intenţia lansării acestei investiţiei, feed-back-ul primit arătând un „interes major“ privind acest proiect, pe plan intern şi internaţional.

Compania estimează că va atribui contractul până la finele lunii octombrie.

Prioritizarea investiţiilor

„Asistăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii în Hidroelectrica. Am suspendat, anulat sau redus semnificativ alocarea bugetară pentru acele investiţii demarate înainte de 1989 şi la care componenta energetică are un rol secundar, prioritizând la finanţare retehnologizarea centralelor de mare putere. 

Demarăm acum procedura de atribuire a contractului privind retehnologizarea CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 milioane de euro faţă de procedura iniţială demarată în 2012 cu finanţare BERD. Diferenţa de preţ este rezultatul implementarii de către administratorul judiciar a unor măsuri de optimizare a costurilor, de determinare corectă a valorii estimative a investiţiei, şi nu la preţuri de 3 până la 8 ori mai mari decât cele din piaţă, practică curentă până la momentul intrării companiei în insolvenţă“, a declarat, în comunicat, avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, care administrează compania în perioada insolvenţei.

El a adăugat că s-a negociat cu Banca Mondială un credit de 200 milioane de euro care vizează retehnologizarea centralelor Vidraru, Mărişelu şi Râul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalată, a căror durată de viaţă a fost, la rândul lor, depăşită.

Hidroelectrica este controlată de stat. Compania este în însolvenţă din luna februarie, a doua oară în mai puţin un an, după ce a trecut printr-o procedură similară în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite