Femeile din România în afaceri: puţine, dar plătite similar cu bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţarea este una dintre cele mai stringente probleme ale femeilor de afaceri

Femeile din România nu au încă reprezentativitate mare în afaceri, însă ţara noastră se poate mândri cu un procent mare al doamnelor în funcţii de conducere, cu salarii apropiate de ale bărbaţilor,

Doar o treime din totalul asociaţilor sau acţionarilor din firmele din România reprezintă femei, însă numărul afacerilor conduse de femei a crescut semnificativ şi ele sunt plătite în mod similar cu bărbaţii, ţara noastră având cel mai scăzut decalaj al salariului dintre genuri din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, procentul femeilor asociat sau acţionar într-o firmă abia trece de 40% în anumite judeţe, Capitala fiind chiar printre codaşe la proporţia femeilor în total.

Câte femei sunt în afaceri                    

Datele publicate în luna februarie de Registrul Comerţului arată că există, în total, 1.228.393 de asociaţi sau acţionari în firmele din România, însă numai 451.693 dintre aceştia sunt femei, adică puţin peste o treime din total, respectiv 36%.

În Capitală, din totalul de aproape 300.000 de asociaţi sau acţionari, numai o treime, adică 105 miii sunt femei. Un număr mai semnificativ de femei se mai regăseşte în Cluj, unde 23.000 au acţiuni la firme, iar în Timiş numărul trece uşor de 20 de mii. De acest prag nu mai trece încă niciun judeţ, următoarea pe listă fiind Constanţa cu 19 mii de femei şi Iflov cu 18 mii.

La polul opus, judeţele în care se găseşte cel mai mic număr de femei acţionare în firme sunt Mehedinţi, cu 2.997, Ialomiţa (3.152), Covasna (3.226), Botoşani (3.483), Vaslui (3.502), Călăraşi (3.515), Sălaj (3.523) şi Giurgiu (3.585).

În ceea ce priveşte ponderea femeilor în totalul asociaţilor sau acţionarilor, puţine judeţe trec de pragul de 40%. Tulcea conduce în reprezentativitatea femeilor, cu 41,02%, fiind urmată de Galaţi (40,91%), Hunedoara (40,43%) şi Brăila (40,40%). Toate celelalte judeţe au o reprezentativitate a femeilor acţionare în firme sub pragul de 40%, cel mai puţin regăsindu-se în Harghita (31,15%), urmată de Giurgiu (35,15%), Maramureş (35,30), Bistriţa-Năsăud (35,38) şi Braşov (35,43).

Mai multe femei la conducere                                                                                        

Din cele 152.000 de firme nou înregistrate anul trecut în România peste 31%, adică 48.000, aveau cel puţin o femeie asociat sau administrator, potrivit unui studiu realizat de Creditinfo, care arată că numărul afacerilor conduse de femei a crescut cu 26% în 2016 faţă de 2008.

 „Cele mai multe afaceri existente în Romania funcţionează în domeniul comerţului cu amănuntul al diferitelor produse alimentare, există aproximativ 99.000 de astfel de companii, şi cele mai multe dintre aceste companii, 62%, au cel puţin o femeie în acţionariat sau management, ceea ce arată cât de importantă este componenta feminină în afacerile din România”, a declarat directorul general al Creditinfo România, Aurimas Kacinskas.

Potrivit studiului, există chiar o categorie de afaceri dominată autoritar de firmele în care se află femei în rândul acţionarilor: coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, domeniu în care peste 24.000 de companii, adică 88%, sunt deţinute sau conduse de o femeie.

Marjă de profit mai mare

Companiile în care cel puţin 30% din funcţiile de conducere sunt ocupate de femei au marja de profit cu 6% mai mare, la nivel internaţional, se arată într-un comunicat de presă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit acestuia, comportamentul financiar diferă semnificativ între bărbaţi şi femei, deşi preocupările financiare privind economisirea, investiţiile şi viitorul familiei sunt la cote ridicate în România. 

Decalaj mic între bărbaţi şi femei

Diferenţa de salariu dintre femeile şi bărbaţii în funcţii de conducere din România este de 5%, de departe cel mai scăzut decalaj din statele membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care în statul clasat pe locul secund, Slovenia, diferenţa este de 12,4%, arată datele Eurostat.

România se regăseşte şi printre ţările cu cea mai mare pondere a femeilor aflate în funcţii de conducere. În fruntea acestui clasament se regăsesc Letonia (53%), Bulgaria şi Polonia (ambele 44%), Irlanda (43%), urmate de Estonia (42%), Lituania, Ungaria şi România (41%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite