Electrica a reclamat CEZ la Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă. Cehii promit acum că vor respecta un set de angajamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEZ distribuie energie în şapte judeţe din zona Olteniei   FOTO Reuters
CEZ distribuie energie în şapte judeţe din zona Olteniei   FOTO Reuters

Electrica a reclamat în anul 2011 o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă de către compania CEZ Distribuţie, după ce aceasta din urmă a blocat furnizarea de energie pentru firma Eurospaţial SRL, al cărui furnizor era în acel moment compania românească de stat, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

„Pe parcursul acestei investigaţii ne-am exprimat îngrijorările referitoare la restricţionarea accesului furnizorilor la reţea şi la lipsa de transparenţă faţă de consumator. Ne-am consultat şi cu ANRE pentru a ne asigura că angajamentele propuse de CEZ sunt în concordanţă cu cadrul de reglementare in domeniul energiei. Aceste angajamente reprezintă un pas important în adoptarea unor norme care, pe de-o parte să protejeze consumatorii de practicile abuzive, iar pe de altă parte să ofere companiilor posibilitatea recuperării unor eventuale creanţe“ a declarat Bogdan Chiriţoiu, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei. 

Prin propunerea de angajamente, CEZ doreşte să elimie îngrijorările de natură concurenţială ce au condus la declanşarea investigaţiei.

„Consiliul Concurenţei îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că operatorul de distribuţie procedează la sancţionarea consumatorilor prin deconectare, fără a se adresa instanţelor de judecată – sau înainte de a se adresa acestora – în scopul constatării prejudiciului suferit, exceptând situaţiile prevăzute de lege în care operatorul de distribuţie are dreptul de a deconecta consumatorul fără preaviz de deconectare (în principal acele situaţii care pun în pericol exploatarea în condiţii de siguranţă a sistemului)“, se arată într-un document privind angajamentele, postat pe site-ul autorităţii de competiţie.

Problema ţine de faptul că CEZ doreşte deconectarea de la sistem a celor care fură energie electrică din reţea, dar procedurile nu sunt transparente. Cehii se angajează acum să menţină sub tensiune consumatorii despre care există suspiciunea unui consum fraudulos. Fac excepţie de la acest lucru două situaţii, respectiv când există un pericol iminent pentru integritatea oamenilor şi când consumatorul respectiv nu are un contract de furnizare a energiei.

Va fi folosit un laborator independent pentru identificarea modificărilor asupra contoarelor, iar cazurile de furt de energie din reţea vor fi documentate, inclusiv prin probe foto/video. Compania va derula şi campanii publice de informare a consumatorilor şi furnizorilor privind procedurile în caz de consum fraudulos.

La fiecare 12 luni, echipele de experţi vor verifica cel puţin 6.000 de puncte de consum şi vor realiza minim 200 de controale prin sondaj la  6 luni. Pentru securizarea reţelei, CEZ se mai obligă să mute anual cel puţin 8.000 de grupuri de măsurare la limita proprietăţii. Durata propusă a angajamentelor este de trei ani.

CEZ asigură distribuţia energiei în judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Argeş şi Teleorman.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite