Dobra, directorul Alro: „Poziţia companiei în România depinde de ajutorul acordat de stat energiei regenerabile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, Alro a avut pierderi preliminare de 170 de milioane de lei, pentru prima dată în istoria companiei după privatizarea din 2002 FOTO Adevărul
Anul trecut, Alro a avut pierderi preliminare de 170 de milioane de lei, pentru prima dată în istoria companiei după privatizarea din 2002 FOTO Adevărul

Poziţia Alro Slatina în România, ca prezenţă pe piaţă şi investiţii, depinde pe termen scurt de diminuarea valorii schemei de sprijin acordată de stat energiilor regenerabile, care produc costuri suplimentare pentru companie, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al producătorului de aluminiu.

"Poziţia Alro, pe termen scurt, depinde de scăderea schemei de sprijin pentru regenerabile. Depinde şi de fluctuaţia pieţei (de aluminiu - n.r.)", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul general al Alro, Gheorghe Dobra.

Declaraţia directorului Alro este una importantă şi constituie un semnal pentru autorităţi în condiţiile în care combinatul chimic Oltchim se află în insolvenţă şi funcţionează la 15% din capacitate, iar combinatele siderurgice Mechel au fost vândute recent, dar angajaţii sunt în şomaj tehnic de mai multe luni.  

El a adăugat că autorităţile ar trebui să acorde scheme de sprijin şi pentru companiile care investesc în reducerea poluării şi a consumului propriu de electricitate, arătând că Alro a alocat constant fonduri pentru aceste obiective.

"Suntem în zona de supravieţuire a industriei de aluminiu, în principal din cauza subvenţiilor pentru regenerabile, care distorsionează competiţia şi piaţa", a adăugat preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

Potrivit lui Năstase, situaţia companiei şi a industriei în general devine "tot mai agresivă".

"Din punctul meu de vedere suntem la jumătatea crizei. Problema este dacă supravieţuim", a spus Năstase.

Anul trecut, Alro a avut pierderi preliminare de 170 de milioane de lei, pentru prima dată în istoria companiei după privatizarea din 2002.

Compania a cheltuit anul trecut 44 de milioane de dolari pentru achiziţia certificatelor verzi, iar pentru acest an aceste costuri sunt estimate la 66 de milioane de dolari.

Guvernul sprijină producţia de energie regenerabilă prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativă primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcţie de tehnologie.

Certificatele verzi se acordă pentru cantitatea de energie produsă. Legislaţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Costul achiziţiei acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să crească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite