CONTROVERSE De ce să se retragă statul din economie, de ce nu s-ar retrage

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Varujan Vosganian a anunţat că „totul trebuie privatizat“. În replică, economiştii arată că statul poate să nu fie cel mai prost manager, iar eventualele vânzări de active trebuie făcute responsabil.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat sâmbătă seară că, în opinia sa, România nu îşi va reveni până ce statul nu se va retrage din economie. „Aş vrea ca în patru ani să facem curat. Statul să rămână cu funcţia sa de reglementator şi garant al liberei competiţii şi al proprietăţii şi să nu mai fie actor economic decât cu o asumare politică clară, în câteva unităţi energetice. Poate la Transporturi şi în câteva componente ale industriei de Apărare. În rest, totul trebuie privatizat“, a spus Vosganian.

Duşan: „Acţiunea de aur ar trebui păstrată“

Unul dintre economiştii care de mai multă vreme militează pentru retragerea statului din economie este Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator. El afirmă, la fel ca şi ministrul Vosganian, că statul este un prost manager şi, în consecinţă, nu ar trebui să mai deţină companii pe care, de fapt, le controlează politicienii, sunt generatoare de corupţie şi de pierderi la buget.
„Desigur, statul trebuie să-şi păstreze aşa-numita acţiune de aur, dar numai pentru a putea utiliza acele active în cazurile de calamităţi sau stări de urgenţă ori de necesitate. Nu să vândă tot ce are doar de dragul de a vinde. Retragerea din economie şi păstrarea doar a funcţiilor de reglementare şi de garantare a liberei concurenţe este, până la urmă, cea mai bună idee. În mod special aş aminti aici Agenţia Naţională de Locuinţe – aceasta trebuie privatizată, dacă nu chiar desfiinţată, pentru că statul nu are de ce să fie un dezvoltator imobiliar“, ne-a declarat Marian Duşan.

Niţă vrea management privat

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, arată că rolul de arbitru al statului trebuie combinat cu o implicare strategică în economie: „Statul trebuie să aibă un rol de reglementator şi de garant al competiţiei, într-o economie de piaţă . Dar, din cauza crizei economice, acest rol trebuie combinat cu implicarea statului în economie. Acest lucru se poate face prin măsuri care să conducă la creşterea veniturilor la bugetul de stat, spre exemplu prin introducerea managementului privat“.
În opinia ministrului, privatizarea unor companii se poate face pe baza unei strategii economice care să aibă în vedere eficientizarea acestora, atragerea de capital în vederea retehnologizării, obţinerea unor sume mari la bugetul de stat sau salvarea unor companii importante pentru economia ţării.
„În ceea ce priveşte sectorul energetic, unele companii vor fi privatizate pe bursa cu pachete minoritate (Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica etc.) sau prin privatizare majoritară (Electrica). Din punct de vedere strategic, unele companii nu vor fi privatizate în totalitate, întrucât interesul statului este major“, ne-a transmis Constantin Niţă.

Blănculescu: „Urmaţi modelele ceh şi polonez!“

Consultantul de investiţii Ionel Blănculescu se declară, în schimb, ferm împotriva retragerii statului din economie.
„După experienţa mondială şi naţională pe care am avut-o în ultimii patru ani de criză, este clar că statul trebuie să-şi consolideze participaţiile economice, în niciun caz să nu renunţe la ele. S-a văzut că, în perioadele dificile, la stat apelează cu toţii pentru a fi salvaţi. Statul poate să fie şi un bun manager, şi vă invit să urmăriţi modelul CEZ, al Cehiei (n.n.- compania energetică CEZ, care dezvoltă investiţii şi în România, este companie de stat) sau modelul Poloniei. Aceste state îşi dezvoltă capitalul public, nu renunţă la el. Înfiinţarea unor fonduri suverane, după modelul ţărilor cu mare potenţial financiar pot fi, de asemenea, centre de profit care ar aduce contribuţii substanţiale la buget“, conchide Ionel Blănculescu.

Fenechiu nu vrea să vândă CFR Marfă

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că va încerca să convingă reprezentanţii FMI să fie de acord ca societatea publică de transport CFR Marfă să nu mai fie privatizată. „Când toate ţările îşi fac propriile companii de transport marfă, noi o vindem. Eu voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă, dacă voi putea. Dacă nu, mă voi supune angajamentelor, bineînţeles“, a declarat Fenechiu, citat de Mediafax. Întrebat ce companii din subordinea instituţiei vor fi privatizate, ministrul nu a făcut nominalizări.
 

Statul trebuie să-şi păstreze aşa-numita acţiune de aur, dar numai pentru a putea utiliza acele active în cazuri extreme, nu să vândă doar de dragul de a vinde. Marian Duşan preşedinte Romanian Business Accelerator
După experienţa ultimilor ani de criză, este clar că statul trebuie să-şi consolideze participaţiile economice, în niciun caz să nu renunţe la ele. Ionel Blănculescu consultant de investiţii
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite