Conflictul de la RAAN: Ministerul Energiei reaminteşte că a propus oprirea controlată a producătorului de apă grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorul de apă grea nu mai are piaţă de desfacere
Producătorul de apă grea nu mai are piaţă de desfacere

Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) îşi precizează poziţia faţă de situaţia creată la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) într-un comunicat în care reaminteşte că i-a propus administratorului judiciar al producătorului de apă grea oprirea controlată a combinatului de la Drobeta-Turnu Severin.

Redăm în continuare, integral, comunicatul MEIMMMA:

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) se află în procedura insolvenţei, desfăşurându-şi activitatea în baza unui plan de reorganizare elaborat de administratorul judiciar, aprobat de creditori şi admis de judecătorul sindic.

Ministerul Energiei Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) s-a implicat exclusiv în adoptarea unor măsuri menite să evite producerea unor evenimente cu impact tehnic, social, de mediu sau de siguranţă operaţională în contextul derulării planului de administrare, fără a interveni în procedura insolvenţei, fapt ce ar fi constituit o încălcare a principiului constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

Întrucât necesarul de apă grea se asigură prin preluarea la rezervele de stat, în baza unor acte normative emise în acest sens, iar finanţarea acestor achiziţii se asigură de la bugetul de stat, MEIMMMA a promovat, iar Guvernul a aprobat actele normative privind alocarea de la bugetul de stat în bugetul Ministrului Afacerilor Interne a unor sume destinate achiziţionării de apă grea la rezerva de stat după cum urmează:
** 30 de milioane de lei prin OUG nr. 59/2014 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2014;
** 30 de milioane de lei prin HG nr. 1131/2014;
** 30 de milioane de lei prin HG nr. 168/2015;
** 25 de milioane de lei prin HG nr. 347/2015;
** 25 de milioane de lei prin OG nr. 20/2015 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2015.

În vederea evitării acumularării la rezerva de stat a unor cantităţi de apă grea nejustificate în raport cu necesarul pentru funcţionarea celor 4 unităţi ale CNE Cernavodă pe întreaga perioadă de operare, MEIMMMA a promovat şi Guvernul a aprobat OUG nr. 20/2015.

Prin aceasta s-a stabilit nivelul maxim necesar pentru umplerile iniţiale şi pentru consumul tehnologic ale celor două reactoare în funcţiune U1 şi U2, precum şi pentru perspectiva punerilor în funcţiune a reactoarelor de la unităţile 3 şi 4, pentru întreaga perioadă de operare a acestora.

Astfel, încă din luna aprilie 2015, MEIMMMA a înştiinţat administratorul judiciar, precum şi pe principalii creditori asupra cantităţilor de apă grea ce mai pot fi achiziţionate pentru atingerea nivelului stabilit prin OUG nr. 20/2015.

Prin aceste demersuri cu caracter preventiv şi prudenţial, MEIMMMA nu a dorit şi nu doreşte să intervină în niciun fel în derularea procedurii insolvenţei, deciziile privind modalitatea de realizare a planului de reorganizare, prin producerea în continuare şi valorificarea apei grele la alţi beneficiari, aparţinând exclusiv participanţilor la procedură, respectiv administratorului judiciar şi creditorilor.

Pe cale de consecinţă, în condiţiile în care administratorul judiciar a identificat şi alţi beneficiari ai cantităţilor de apă grea prevăzute în planul de administrare, acesta poate decide continuarea producţiei de apă grea.

Acţionând însă preventiv în raport cu o posibilă decizie a creditorilor şi administratorului judiciar de oprire a producţiei de apă grea din lipsa unor alţi beneficiari, interni sau externi, MEIMMMA a promovat şi Guvernul a aprobat un memorandum cu tema ”Măsuri pentru oprirea controlată a producţiei de apă grea la RAAN” în care s-au inventariat măsurile de ordin tehnic, procedural şi operaţional, măsurile de protecţie a mediului şi de siguranţă nucleară, care sunt obligatorii într-o astfel de situaţie, cadrul legislativ ce trebuie respectat, precum şi efectele sociale posibile.

În condiţiile în care, din lipsa unor alţi beneficiari, cei implicaţi în procedura insolvenţei ar dispune oprirea controlată a producţiei de apă grea, MEIMMMA a luat iniţiativa de a crea cadrul legal derogatoriu, prin care şi salariaţii care ar putea fi disponibilizaţi de la RAAN să beneficieze de măsurile de protecţie socială (venituri de completare) prevăzute de OUG nr. 36/2013, respectiv:
-
OG nr. 13/2014 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care la art. II prevede dreptul ca şi salariaţii disponibilizaţi de la RAAN să beneficieze de măsurile de protecţie socială prevăzute de OUG nr. 36/2013, în mod derogatoriu de la prevederile art. 10 din OG nr. 29/2013 (beneficiază de măsuri de protecţie socială salariaţii disponibilizaţi de la operatorii reclasificaţi);
- OUG nr. 19/2015, prin care s-a completat art. 1 al OUG nr. 36/2013 în sensul că planul de disponibilizare al RAAN poate prevede şi reducerea activităţii.

În ceea ce priveşte furnizarea de agent termic în Municipiul Drobeta Turnu-Severin cel puţin pentru iarna 2015-2016, MEIMMMA a organizat întâlniri în vederea ientificării soluţiei tehnice.

Trebuie avut însă în vedere că societatea ROMAG-TERMO este parte a RAAN, iar decizia de furnizare în continuare a agentului termic către oraş trebuie aprobată de Adunarea Creditorilor, structură în care statul deţine o cotă minoritară.

În acelaşi timp, MEIMMMA, împreună cu părţile interesate, caută şi alte soluţii tehnice alternative pentru asigurarea agentului termic în Municipiul Drobeta Turnu-Severin, inclusiv prin crearea de noi capacităţi.

În condiţiile în care statul român a comunicat sistarea achiziţiilor de apă grea în data de 10 iunie 2015 prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20 (prin care se stabileşte nivelul maxim al achiziţiilor de apă grea la rezerva de stat), MEIMMMA a organizat o serie de  întâlniri cu administratorul judiciar şi creditorii majoritari (garantaţi).

În cadrul acestora a fost abordat subiectul oportunităţii reconfigurării planului de reoganizare al RAAN, având în vedere că regia nu are alţi beneficiari ai produsului apă grea, astfel încât, respectându-se drepturile creditorilor, să se evite producerea unor evenimente cu implicaţii extrem de grave (oprirea în avarie a instalaţiilor de producere a apei grele) şi să se asigure măsuri de protecţie socială în caz de disponibilizări colective.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite