Ciobanii scot mieii la mezat pe internet
0Mieii de Paşte din acest an va fi mai ieftini faţă de anii trecuţi pentru că sărbătoarea are loc pe 1 mai, când animalele sunt deja prea mari. În încercarea de a vinde cât mai mult, ciobanii şi-au afişat ofertele pe site-urile de anunţuri
Cu trei săptămâni înainte de Paşte, ofertele cu miei de vânzare în pieţe sunt destul de reduse, iar preţurile sunt şi ele mai mici raportate la anii trecuţi. Oferta de anul acesta este între 18 şi 24 de lei kilogramul pentru carcasa de miel, în timp ce la „poarta“ stânei, mielul în viu costă între 9 şi 12 lei kilogramul. Asta în condiţiile în care mielul se vindea anul trecut, în viu, la preţuri cuprinse între 14 şi 18 lei kilogramul, iar tăiat – la 25-29 de lei kilogramul.
Pentru că au o ofertă crescută şi preţurilor scăzute, ciobanii nu au mai luat calea oboarelor, ci au ieşit cu mieii pe internet şi au postat anunţuri pe portalul OLX. De exemplu, un fermier din comuna Suplac din judeţul Mureş oferă spre vânzare miei de 11-17 kilograme cu 10 lei kilogramul, în viu În Braşov, oferta este asemănătoare: 10 lei pe kilogram, însă pentru săptămâna mare preţul va fi urcat la 12 lei pe kilogram, în viu. În cazul în care clientul vrea ca mielul să fie deja tăiat, preţul cerut este de 21,5 lei pe kilogram.
Câştiguri la limită
Specialiştii din sectorul agro-alimentar spun că nu se aşteptau ca mieii să fie atât de ieftini. „Mă aşteptam ca preţurile să rămână la nivelul anului trecut, pe fondul puterii scăzute de cumpărare. Acum cred că numărul mieilor este mai mare pentru că sunt unii fermieri care nu au contracte pentru export. Aşa că încearcă să-i vândă pe piaţa internă. La preţul ăsta sunt cu câştigurile la limită“, susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.
Acesta spune că se aşteaptă ca în săptămâna premergătoare Învierii Domnului preţul mieilor să crească uşor. „Sfatul meu este că cei care vor miel de Paşte ar face bine să îl cumpere acum, să îl tranşeze şi să îl pună în congelator“, este de părere Dragoş Frumosu.
Preţuri accesibile şi la piaţă
Începutul acestei săptămâni a adus preţuri decente în ceea ce priveşte comercializarea mieilor. Ofertele nu sunt foarte numeroase, însă preţurile sunt „prietenoase“. În sectorul destinat producătorilor particulari din Hala Obor din Capitală, doar un sfert dintre standuri aveau la vânzare carne de miel.
Preţurile oscilau de la 18 lei kilogramul la 22 de lei kilogramul în hală, iar în măcelăriile din magazine, unde chiria este mai mare, preţul urca şi la 24 de lei pe kilogram.
Cumpărătorii nu sunt încă siguri ce vor cumpăra până la urmă. „Deocamdată mă uit să vad ce preţuri au şi văd că sunt mai mici faţă de anul trecut. Probabil că voi lua doar o pulpă. La 21 de lei kilogramul, îmi pot permite“, spune o cumpărătoare din Hala Obor.
Pulsul pieţei a fost luat şi de un cioban din Teleorman care vrea să vadă cum evoluează preţurile. „La cum merge piaţa, cu 19 lei kilogramul la vânzare, mă gândesc cu cât trebuie să-i vindem noi. La Alexandria nu se vând, aşa că încercăm să-i aducem la Bucureşti. Oile sunt fătate de o lună, chiar mai bine. Mieii sunt mari. Până la Paşte se fac şi mai mari. Cine îi mai ia aproape oi?“, spune Marin Şchiopu, cioban dintr-o comună din apropiere de Alexandria.