Cinci investitori peţesc Oltchimul, dar privatizarea s-ar putea amâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul de depunere a ofertelor pentru Oltchim, stabilit pentru 31 ianuarie, ar putea fi amânat, la cererea companiilor interesate de preluarea combinatului.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea urmează să-şi găsească un nou proprietar, după eşecul privatizării din toamna anului 2012, însă acest lucru s-ar putea întâmpla mai târziu decât anunţaseră iniţial autorităţile. Mai exact, termenul de depunere a ofertelor pentru acţiunile deţinute de combinat la Oltchim SPV, care controlează activele unităţii, stabilit pentru 31 ianuarie, ar putea fi amânat cu o lună şi jumătate la solicitarea investitorilor care s-au arătat interesaţi până în prezent. 

„Majoritatea celor care şi-au exprimat interesul pentru a participa la licitaţie au cerut prelungirea termenului de depunere a ofertelor. Există discuţii în acest sens şi se analizează această posibilitate. Decizia de prelungire a termenului de depunere a ofertelor poate fi luată doar de către Adunarea Creditorilor. Aceasta se va întruni în şedinţă imediat după expirarea termenului şi, în cazul în care se constată că este necesară prelungirea, se va lua o decizie în acest sens“, au declarat surse oficiale, potrivit Agerpres. 

Divizia petrochimică a MOL intră în cursă 

Ultimul competitor care a intrat în cursa pentru preluarea combinatului Oltchim curăţat de datorii este Petchem, divizia petrochimică a MOL. Petchem este între primele zece companii europene din petrochimie şi unul dintre liderii europeni în producţia de polietilenă şi polipropilenă. 

Alţi investitori care şi-au arătat interesul pentru combinat sunt omul de afaceri Ştefan Vuza, prin intermediul companiei Chimcomplex Borzeşti, consorţiul format din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii israelian Fortissimo, ruşii de la Oil and Gas Trade şi consorţiul de companii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. din China.

SOCAR, compania de stat din Azerbaidjan, şi-a manifestat interesul pentru Oltchim, însă a anunţat ulterior în presă că renunţă la aceste planuri, fără a informa şi autorităţile că nu mai doresc să participe la procesul de privatizare a Oltchim. 

„Aceste companii fie au cumpărat caietul de sarcini, fie au semnat scrisori de intenţie pentru a avea acces la datele companiei. Până în prezent nu a depus nimeni ofertă angajantă, însă termenul stabilit pentru acest lucru de către Adunarea Creditorilor este 31 ianuarie“, au spus sursele menţionate.

Activele Oltchim SPV sunt evaluate la 305,24 milioane de euro, acesta fiind preţul de pornire în licitaţie. Investitorii trebuie să depună o garanţie de participare de 10 milioane de euro şi ulterior un avans de 10% din preţul de adjudecare.


Mai puteţi citi: 

Oltchim, pasărea Phoenix a industriei româneşti. Anul 2013 a început cât se poate de dur pentru combinatul chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, mai ales că procesul de privatizare abia eşuase în urma circului televizat cu „investitorul“ Dan Diaconescu, iar autorităţile nu au reuşit să convingă oficialii Comisiei Europene astfel încât să acorde societăţii ajutor de salvare. Acum, însă, Oltchim este pe cale să renască, combinatul urmând a-şi găsi un nou proprietar la începutul lunii februarie.

O nouă dată pentru privatizarea Oltchim: tranzacţia s-ar putea finaliza în iunie 2014. Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, a avansat o nouă dată pentru privatizarea Oltchim: iunie 2014, în cazul în care combinatul vâlcean va găsi capital de lucru. În situaţia în care nu va găsi, termenul rămâne luna februarie 2014, aşa cum se anunţase anterior.

Marian Pârvu, şeful platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, a fost numit director general al Oltchim. Noul director general al Oltchim Râmnicu Vâlcea este Marian Pârvu, şeful platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, secţie a combinatului, decizia luându-se în cadrul unei întâlniri la Ministerul Economiei.

Înainte de întâlnirea cu ministrul Economiei, sindicaliştii din Oltchim ameninţă cu reluarea protestelor. Corneliu Cernev, liderul Sindicatului „Victoria Oltchim” ameninţă cu reluarea protestelor dacă ministrul Andrei Gerea nu va fi receptiv la problemele angajaţilor. Sindicaliştii şi parlamentarii vâlceni se întâlnesc mâine cu Andrei Gerea, noul ministru al Economiei.

Liderii de sindicat de la Arpechim sunt aşteptaţi mâine de ministrul Economiei. Ministrul Economiei,deputatul de Piteşti Andrei Gerea i-a chemat pe reprezentanţii sindicatului de la Arpechim la întâlnirea pe care o va avea miercuri cu reprezentanţii Oltchimului şi administratorii judiciari.

Sindicaliştii din Oltchim şi parlamentarii vâlceni, cu „jalba-n proţap” la noul ministru al Economiei. Liderii sindicali din Oltchim au avut astăzi o întâlnire cu parlamentarii vâlceni şi conducerea combinatului în urma căreia au stabilit să se deplaseze la Bucureşti pentru a-l întreba pe noul ministru al Economiei ce are de gând cu societatea din Râmnicu Vâlcea.

Gerea a depus jurământul de credinţă. Băsescu: Aveţi două misiuni importante: Oltchim şi Cuprumin. Premierul Victor Ponta a trimis miercuri preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire în funcţia de ministru al Economiei a liberalului Andrei Gerea. Şeful statului a aprobat propunerea liberalilor şi a semnat decretul de numire a lui Gerea în funcţia de ministru al Economiei.

Obiectivul lui Gerea: privatizarea Oltchim. Andrei Gerea a fost ales în unanimitate, ieri, de conducerea PNL, ca succesor al lui Varujan Vosganian la Ministerul Economiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite