Brokerii nu mai pot vinde poliţe RCA. Sistemul CEDAM, blocat de două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul CEDAM, fără de care firmele de asigurare din România nu pot emite poliţe RCA, a picat, softul returnând erori de mai bine de 24 de ore, astfel că brokerii sunt puşi în imposibilitatea de a emite poliţe RCA.

Probleme mari pentru asigurători. Baza de date CEDAM, prin care sunt încheiate poliţele de asigurare a autoturismelor, nu funcţionează de două zile.

Blocajul bazei de date pune în mare dificultate atât pe asigurători, cât şi pe cei care vor să-şi reînnoiască poliţele sau să facă o poliţă nouă.

Astfel, la accesarea bazei de date CEDAM, sistemul informatic dă erori la mai mulţi coeficienţi.

De pildă, în cazul unui şofer care are clasa de bonificaţie 14, adică nu a avut niciodată un incidente în trafic, pentru încheierea unei noi poliţe de asigurare sistemul CEDAM afişează clasa de bonificaţie 0. În cazul în care s-ar încheia asigurarea cu această eroare, titularul poliţiei ar avea de plătit mult mai mult.

Din acest motiv, mulţi asigurători au refuzat să mai încheie poliţe luni şi marţi. Asta a generat însă alte probleme. Cei cărora le-au expirat poliţele nu le-au putut reînnoi la timp. 

image

 

 

 

Posibil atac informatic

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu cunoaşte cauza blocării sistemului eletronic de emitere a poliţelor asigurărilor auto obligatorii RCA, CEDAM, care ar putea fi generată inclusiv de un atac informatic, a declarat marţi, pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

”Mişu Negriţoiu mi-a spus că nu se cunoaşte cauza acestui blocaj. Ar putea fi un atac informatic. Se lucrează în prezent la remedierea situaţiei”, a spus Andriescu, pentru News.ro.

Şeful UNSICAR consideră că informaţia potrivit căreia sistemul ar fi putut fi blocat de un număr prea mare de interogări trimise de firmele de asigurare Euroins şi City Insurance reprezintă doar o speculaţie.

„Luni, brokerii au lucrat la 50% din capacitate. Nu se pot emite decât poliţe B0. Cei care au plătit mai puţin acum, vor trebui să plătească mai mult ulterior. Cei care au plătit mai mult, vor primi diferenţa când îşi revine sistemul”, a mai spus Andriescu.

Unii brokeri cred că problemele vin chiar de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care ar folosi intens baza de date pentru a calcula tariful de referinţă solicitat de Guvern, arată Profit.ro

ASF analizează situaţia

ASF a recunoscut problema şi a anunţat că analizează situaţia. "În cursul zilelor de luni şi marţi, 19 şi 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precădere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui număr foarte mare de interogări provenite de la companiile de asigurări, fiind înregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitări. Pentru comparaţie, acelaşi număr de interogări sunt primite în mod normal într-o perioadă de 1 – 2 săptămâni. 

Ca urmare, deşi a rămas funcţional în tot acest timp,  sistemul a răspuns cu greutate la interogări, anumiţi utilizatori fiind puşi în situaţia de a nu putea obţine informaţiile necesare emiterii de poliţe RCA.

ASF analizează această situaţie, inclusiv prin intermediul unor întâlniri cu brokerii şi asigurătorii. ASF recomandă utilizatorilor, brokeri şi asigurători, prelungirea duratei de răspuns la interogarea bazei de date, optimizarea în general a interogărilor transmise CEDAM, precum şi verificarea propriilor sisteme informatice", arată instituţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite