Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Aşteptăm să vedem cui va vinde Lafarge activele din România, sperăm să nu fie prezent deja în industria cimentului
0
Comisia Europeană este organismul care analizează pe larg condiţiile fuziunii dintre pproducătorii de ciment Laferge şi Holcim, dar Consiliul Concurenţei aşteaptă să vadă şi care va fi cumpărătorul activelor Lafarge din ţara noastră, a declarat, pentru „Adevărul“, Bogdan Chiriţoiu, şeful instituţiei, care a completat că speră ca viitorul proprietar să nu fie deja prezent în România cu aceeaşi gamă de activităţi.
„Tranzacţia dintre cele două este analizată de către Comisie, când vor fi într-o fază avansată ne vor întreba şi pe noi. Noi le-am transmis deja că suntem îngrijoraţi. Cât timp (viitorul proprietar al activelor Lafarge –n.r.) nu este operator care să aibă activităţi similare pe orizontală la noi, nu va fi nicio problemă“, a afirmat Chiriţoiu.
Lafarge şi Holcim concurează pe piaţa românească cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement, piaţa românească fiind dominată doar de trei jucători.
Producătorul francez de ciment Lafarge a anunţat în această dimineaţă că vrea să scoată la vânzare operaţiunile din România, alături de active din alte ţări, în cadrul procesului de fuziune cu Holcim, astfel încât cele două companii să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în domeniul concurenţei.
Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor, şi îşi derulează activitatea în aproximativ 40 de site-uri industriale. Compania deţine două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz, şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu.
Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.
Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare. Tranzacţia este evaluată la circa 29 de miliarde de euro, incluzând şi datoriile nete.
Mai puteţi citi: