Blue Air a fost cumpărată chiar de angajaţi ai companiei aeriene. Firma a fost înregistrată cu o lună în urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noii acţionari ai Blue Air au deja experienţă în cadrul companiei
Noii acţionari ai Blue Air au deja experienţă în cadrul companiei

Compania Airline Management Solutions care a câştigat astăzi licitaţia pentru preluarea Blue Air, în urma unei oferte de 30 de milioane de euro, este controlată de patru români, trei dintre ei fiind foşti sau actuali angajaţi ai operatorului aerian. Mai mult, firma a fost înregistrată la Registrul Comerţului în urmă cu doar o lună.

Cei patru asociaţi ai companiei Airline Management Solutions sunt Teodor-Cristian Rada (cu o participaţie de 33%), Marius-Mihail Puiu (33%), Tudor-zamfir Constantinescu (17%) şi Luciana Păunescu (17%), potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.   

Anterior, reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania au afirmat într-o conferinţă de presă că Airline Management Solutions este o firmă cu acţionariat româno-belgian. Cei patru acţionari sunt români, însă doi dintre ei locuiesc în prezent la Bruxelles, capitala Belgiei. 

Într-un comunicat transmis de Casa de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al Romstrade, companie aflată în insolvenţă şi care deţine Blue Air, se arată că „firma Airline Management Solutions SRL are în acţionariat exclusiv specialişti în aviaţie, cu experienţă în domeniu şi management orientat către dezvoltarea zborurilor în regim smart flying“.

Dar să îi luăm pe rând pe cei patru acţionari ai companiei Airline Management Solutions: 

cristian rada

Teodor Cristian Rada (37 de ani - foto) a fost pilot la Blue Air, potrivit informaţiilor de pe profilul său google+. El a absolvit în 2007 Academia Română de Aviaţie. 

Tudor Zamfir Constantinescu, care este şi administrator al companiei Airline Management Solutions, are 33 de ani şi a lucrat şi el la Blue Air, potrivit informaţiilor de pe profilul lui de Facebook. Potrivit aceleeaşi surse, Constantinescu locuieşte la Bruxelles. 

luciana paunescu

Luciana Păunescu (63 de ani - foto) locuieşte la Bruxelles şi conduce Blue Air Travel, potrivit profilului Linkedin. Ea a lucrat înainte la Maxi Tours Belgia.

Marius Mihail Puiu (46 de ani) este administrator al mai multor companii din România, specializate în comerţul cu cereale sau cu activitate în domeniul logistic. El este soţul austriecei Monika Puiu, care este managing partner al dealerului de utilaje agricole NHR Agropartners, fiind în acelaşi timp şi responsabilă de divizia locală de trading cu cereale a austriecilor de la VA Intertrading. 

Sediul social al companiei nou înfiinţate se afla la adresa de domiciliu a lui Marius Mihail Puiu. 

Întrebat de ziarişti pe cine reprezintă Airline Management Solutions şi dacă are licenţă de zbor pentru România, Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), a afirmat doar că firma este înregistrată în România, are acţionariat româno-belgian şi că are licenţă de zbor "într-o ţară", fără să menţioneze care anume.

"Airline Management Solutions este deţinută de o firmă din Belgia şi două persoane fizice, este o firmă româno-belgiană, înregistrată în România. Este un start-up", a afirmat Cionca.

El a subliniat, la insistenţele ziariştilor care întrebau dacă în spatele firmei se află omul de afaceri Nelu Iordache, că acesta nu are nicio legătură cu această societate.

"Am avut discuţii cu Nelu Iordache despre compania Romstrade, dar nu am avut nicio discuţie pe tema vânzării Blue Air", a afirmat Cionca.

Tranzacţia constă în transferul operaţiunilor companiei Blue Air, precum şi preluarea unor obligaţii de 28 milioane euro, din care 24 milioane euro reprezintă bilete plătite în avans de către 276.000 de pasageri.

"Transferul efectiv al operaţiunilor se va face într-o perioadă de 10-30 de zile. Totodată, toţi angajaţii, respectiv 520 de persoane vor fi preluate de noua companie. Compania aleasă a fost cea care a îndeplinit toate condiţiile impuse de noi, cea mai importantă fiind avansul de 6 milioane de lei, prin care compania îşi poate continua activitatea", a declarat Andrei Cionca, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania.

"Casa de Insolvenţă Transilvania, coordonatorul echipei de negociere pentru vânzarea Blue Air, anunţă că astăzi, 16 mai 2013, au fost depuse 2 oferte finale de preluare a business-ului Blue Air. Ofertele trebuie să fie însoţite şi de dovezi de depunere a garanţiei solicitate de către Comisia de organizare a procedurii de vânzare. Ofertele vor fi deschise vineri, 17 mai. Dacă toate condiţiile solicitate sunt îndeplinite, Comisia de vânzare, în urma deschiderii ofertelor, va desemna un câştigator. Acest câştigător va trebui ulterior aprobat de către creditori şi acţionari înainte de a se face efectiv transferul business-ului", se arată într-un comunicat transmis ieri de CITR, coordonatorul echipei de negociere încă de la demararea procesului.

Casa de insolvenţă au precizat că, în acord cu creditorii şi investitorii interesaţi de Blue Air, a accelerat licitaţia pentru a putea asigura companiei o stabilitate ridicată.

Vânzarea business-ului Blue Air a fost decisă pentru consolidarea poziţiei companiei pe piaţa din România şi pe cea europeană, se spune în comunicat.

"Într-o primă etapă a procedurii de vânzare, echipa de negociere coordonată de Casa de Insolvenţă Transilvania a atras 12 investitori interesaţi. Dintre ofertele depuse, 9 au fost considerate eligibile. În urma procesului de evaluare şi analiză a ofertelor depuse, în cursa pentru Blue Air au mai rămas 3 investitori. Doi dintre aceştia au depus astăzi ofertele finale. Compania aviatică Blue Air nu se află în nicio procedură judiciară şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale, conform orarului de zbor, fără ca pasagerii să fie afectaţi în vreun fel de procesul de vânzare", arată CITR.

CITR, administratorul judiciar al Romstrade, firmă aflată în insolvenţă şi care deţine Blue Air, şi-a propus un termen de cel mult două luni pentru vânzarea companiei, au declarat la 11 aprilie pentru Mediafax surse apropiate situaţiei.

Blue Air a anunţat pe 24 aprilie că au fost depuse nouă oferte sau scrisori de intenţie de la investitori interesaţi de preluarea companiei deţinute de omul de afaceri Nelu Iordache, cei mai mulţi din afara ţării.

În prezent, Blue Air operează zboruri cu 8 aeronave, către 30 de destinaţii europene cu plecare din Bucureşti, Bacău şi Sibiu, având aproximativ 400 de salariaţi.

Blue Air şi constructorul Romstrade, aflat în insolvenţă, sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad şi aflat în prezent în detenţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite