BCR, cea mai mare bancă din România, face restructurări: 1.600 de angajaţi disponibilizaţi şi 60 de sucursale închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BCR, cea mai mare bancă din România în funcţie de valoarea activelor, va disponibiliza 1.600 de salariaţi în următoarele 12-18 luni şi va închide peste 60 de sucursale neprofitabile, pentru a reaşeza modelul la noile realităţi economice, dar va continua creşterea prin stimularea tranzacţiilor bancare şi concentrarea pe lei, a declarat preşedintele băncii Tomas Spurny.

UPDATE 

Vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numărul salariaţilor va scădea de la 9.100 la 7.500.

Preşedintele executiv al BCR a precizat că în urma crizei modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune în acest moment o reducere a costurilor, ţinta fiind de 250 de milioane lei în următorii doi ani.

El a arătat că strategia de dezvoltare pentru următorii cinci ani a fost aprobată recent, aşa încât planul de restructurare nu a fost încă negociat cu cele trei sindicate din bană.

"Orice faci trebuie să ai tot timpul în minte sustenabilitatea. Unele lucruri ţin puţin, altele funcţionează pe termen lung. Dacă acţionezi repede fără ideea de sustenabilitate în minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este înţelept va vedea că cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care rămân în bancă", a continuat Spurny, potrivit Mediafax.

Deşi a recunoscut că a venit în BCR pentru a restructura banca, Spurny spune că nu este un "profesionist" al restructurării sau un adept exclusiv al unor asemenea măsuri, arătând că în Ungaria sau Slovacia a avut o strategie de investiţii, iar banca pe care a construit-o în Slovacia are în prezent o cotă de piaţă de 15%.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE Sindicatele nu ştiu nimic de disponibilizări

Contactat de "Adevărul", preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, Constantin Paraschiv, a declarat că nu are nicio informaţie în legătură cu intenţia conducerii BCR de a disponibiliza personal. "Dacă într-adevăr au această intenţie, va trebui să discute cu noi înainte de a lua orice măsură. Deocamdată nu am fost informaţi oficial", ne-a declarat Paraschiv. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

Personalul angajat în BCR a scăzut în primele nouă luni cu aproape 10%, concomitent cu o reducere a reţelei teritoriale cu aproximativ 7%, iar strategia de dezvoltare a instituţiei de credit presupune o ajustare în continuare a numărului de salariaţi, care va fi negociată cu sindicatele. 

"BCR îşi restructurează activitatea, iar acest lucru nu este un secret. Aţi văzut chiar declaraţia preşedintelui Erste (Andreas Treichl - n.r.), acţionarul majoritar, care a recunoscut că noua conducere va primi un bonus în funcţie de performanţele din operaţiunile de restructurare. La gradul de neperformanţă înregistrat şi perspectivele economiei româneşti, o astfel de decizie era normală. Banca are potenţial să obţină un profit mare, aşa cum s-a întâmplat în trecut, dar o restructurare este binevenită", au declarat recent surse apropiate băncii, potrivit Mediafax.

Datele la nouă luni arată că personalul băncii a ajuns la circa 7.600 de angajaţi, faţă de 8.400 de angajaţi la finele anului trecut, au precizat sursele citate, în timp ce numărul de sucursale a coborât la 621, faţă de aproape 670 în decembrie 2011.

Sursele au arătat că managementul BCR a iniţiat discuţii cu sindicatele din bancă pentru a ajunge la un acord privind viitoarele disponbilizări.

BCR a înregistrat pierderi nete după achitarea taxelor şi a intereselor minoritare de 762,5 milioane de lei (172,1 milioane de euro), în primele nouă luni din acest an, în comparaţie cu un profit de 67,6 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. 

Potrivit oficialilor băncii, rezultatele slabe au drept cauză continuarea provizionării prudente. Cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri a totalizat 2,635 de miliarde de lei (594,7 milioane de euro), în primele nouă luni ale anului 2012, comparativ cu 1,609 miliarde de lei în perioada similară din 2011, reflectând impactul evoluţiei scăzute a economiei româneşti asupra companiilor şi a sectorului imobiliar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite